Új európai műszaki specifikáció és szabvány a kórházak szellőzésére

Az egészségügyi intézményekben a tiszta és egészséges levegő elengedhetetlen a betegek, a kórházi személyzet és a látogatók egészségének és jólétének szempontjából.

A CEN/TC 156 Épületek szellőzése európai műszaki bizottság kidolgozta a CEN/TS 16244:2018 műszaki specifikációt, amely minimumkövetelményeket fogalmaz meg a szellőztető rendszerekkel szemben.

A műszaki specifikáció egy összefüggő, egymásra épülő szerkezet része, mely közös szakkifejezéseket és meghatározásokat ad a kórházak szellőzésével kapcsolatban, ugyanakkor megadja a keretét és szerkezetét – beleértve az előzetes feltételeket is – a kidolgozás alatt lévő európai szabványnak.

A jelenleg kidolgozás alatt lévő szabvány minden olyan épületre alkalmazható lesz, amelyben egészségügyi ellátás zajlik. Tartalmazni fogja az általános és különleges veszélyzónákat, megadva az egészségügyi ellátáshoz tartozó levegőminőség- és levegőtisztaság-szinteket a helyiségek osztályozásához. Továbbá követelményeket fog meghatározni a szellőztető rendszerek tervezéséhez, telepítéséhez, működtetéséhez, minősítési eljárásához és karbantartásához.

Ha az Ön szervezete érintett a fentiekben és részt kíván venni az európai szintű szabványosítási munkában, kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Forrás: A CEN honlapja

Palkovics Mihály
2018. május