Új európai műszaki előírás az optikai kábelek javításához

Az optikai adatátvitel az infokommunikáció egyik leggyorsabban fejlődő területe. A távközlési szolgáltatások iránti igény napról napra növekszik, melyet a szolgáltatók – vezetékes szolgáltatás esetén – legtöbbször fényvezető-alapú hálózaton igyekeznek kiszolgálni. A felhasználók elvárják, hogy az általuk igénybe vett szolgáltatások szinte állandóan (az idő több mint 99,99%-ában) rendelkezésükre álljanak, ezért az optikai hálózaton keletkező sérülések és hibák mielőbbi megjavítása kiemelten fontos a szolgáltatók számára.

Az Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság (CENELEC) 2016. június 1-jén közzétette a CLC/TS 50621:2016 Útmutató a sérült, telepített optikai kábelek és mikrocsövek javításához című műszaki előírást. Ez a dokumentum meghatározza a károsodások típusait és hatásait, továbbá leírja a telepített optikai kábelek egyszerűbb javítási folyamatait, beleértve az ideiglenes és részleges javításokat is. A megadott eljárások alkalmazhatók valamennyi telepítési környezetben, kivéve a védővezetőbe integrált optikai vezetékek (OPGW) és a fázisvezetőbe integrált optikai vezetékek (OPPC) esetében.

A műszaki előírás megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, nemzeti szabványként való bevezetésére árajánlat kérhető Nagy Gábor szabványosító menedzsertől (g.nagy@mszt.hu).

Nagy Gábor
2016. szeptember