Új európai műszaki bizottság alakul

Az Elektronikus cigaretták és a nikotintartalmú  folyadékok (e-folyadékok) szabványosítására

Az európai szabványosítás nem csak a műszaki biztonság, a méretezés, az ipari berendezések és eszközök hagyományos szabványosításával foglalkozik, hanem a folyamatos fejlődés eredményeként egyre több innovatív területet és eszközt, folyamatot, szolgáltatást szabványosít a későbbi összeférhetőséget és a technológiák átjárhatóságát elősegítve.

Az egészségügy napjainkban igen dinamikusan fejlődő és jövedelmező iparággá nőtte ki magát. Az egészségügyi szabványosítás is követi ezt a tendenciát, egyre több ilyen szabvány jelenik meg. A dohányzás kiváltását, a dohányzásról való leszokást elősegítő termékek, az úgynevezett elektronikus cigaretták 2003-ban jelentek meg a piacon, mára életciklusuk, piaci terjedésük szükségessé tette e termékek szabályozását. Az érintett felek bölcsen döntöttek, amikor a rugalmas és az igényekhez folyamatosan igazítható szabványosítás irányába indultak el.

Francia kezdeményezésre került napirendre az elektronikus cigaretták és az ezekben használatos nikotintartalmú és nikotinmentes töltőfolyadékok (e-folyadékok) európai szintű szabványosítása. Az ezzel foglalkozó új műszaki bizottság megalakításáról jelenleg a CEN Műszaki Igazgatósága szavazhat, a szavazás 2015 januárjában zárul. Az új bizottság csak úgy jöhet létre, ha legalább 5 európai ország vállalja, hogy aktívan részt vesz a szabványok kidolgozásában. Az MSZT a CEN tagja, tehát e témában is kötelező szavaznia.

A javasolt szabványosítási témák között találhatók az elektronikus cigaretták és töltőfolyadékaik biztonsági követelményei, a vegyi összetevők meghatározására és mérésére alkalmas analitikai módszerek összegzése és a vonatkozó jogszabályokkal való kapcsolódások kialakítása.
Tekintettel arra, hogy az elektronikus cigarettáknak is a dohánytermékek és kapcsolódó termékek gyártására, kiszerelésére és értékesítésére vonatkozó, 2016. május 20-tól alkalmazandó 2014/40/EK európai irányelvben előírt követelményeknek kell megfelelniük, a javasolt új szabványok várhatóan alkalmasak lesznek az irányelvnek való megfelelőség vélelmezésére.

A tervezett szabványsorozat az első körben 3 részből állhat, a szabványok az elektronikus cigaretták és töltőfolyadékaik biztonságával, valamint az emissziók, a kibocsátott anyagok vizsgálatával foglalkozhatnak. A szabványosítás gyakorlatilag a nulláról indul, sem nemzeti, sem nemzetközi előzménye nincs.

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) várja az elektronikus cigarettákat gyártó, forgalmazó vagy ellenőrző vállalkozások, felhasználói vagy érdekvédelmi szervezetek, vizsgálólaboratóriumok, hatóságok jelentkezését a magyar szavazat kialakításához. Érdeklődés, részvételi szándék esetén, illetve további információkért kérjük keresse munkatársunkat az alábbi elérhetőségek egyikén.

Krantz Domokos
főosztályvezető-helyettes
E-mail: d.krantz@mszt.hu
Tel.: (061) 456 6915