Tűzérzékelő és tűzjelző rendszerek

Az MSZ EN 54 Tűzjelző berendezések sorozat szabványai az épületekben és azok környezetében telepített tűzérzékelő és tűzjelző rendszerek műszaki követelményeit írják le, melyek feladata a tűz lehető legkorábbi érzékelése, továbbá helyi és/vagy távoli tűzriasztások leadása azon szervezetek számára, melyek jogosultak az épületek és azok környezetének felügyeletére, illetve tűz esetén aktiváló jelzések leadása más tűzvédelmi berendezések/rendszerek számára.

 

Az MSZ EN 54 sorozat meghatározza:

  • azokat a követelményeket, vizsgálati módszereket és teljesítménykritériumokat, melyek alapján a tűzérzékelő és tűzjelző rendszerek részegységeinek hatékonysága és megbízhatósága kiértékelhető;
  • azokat a követelményeket és vizsgálati módszereket, melyek alapján az egyes részegységek egy tényleges rendszerben való együttes alkalmazásának lehetősége kiértékelhető;
  • a tűzérzékelő és tűzjelző rendszerek épületekbe vagy más építményekbe történő beépítésével és használatával kapcsolatos irányelveket.

A Magyar Szabványügyi Testület 2016. január 1-jén közzétette az MSZ EN 54-25:2008 Tűzjelző berendezések. 25. rész: Rádiós kapcsolatot használó részegységek magyar nyelvű változatát, mely meghatározza mindazokat az előírásokat, vizsgálati módszereket és a rendszer részegységeire vonatkozó teljesítőképességi követelményeket, melyek a rádiófrekvenciás kapcsolatú kommunikációt használó tűzérzékelő és tűzjelző rendszerekre vonatkoznak. A szabvány tartalmazza azokat a követelményeket, melyeket a részegységek megfelelőségének vizsgálata során figyelembe kell venni.

2016. április 1-jén közzétettük az MSZ EN 54-1:2011 Tűzjelző berendezések. 1. rész: Bevezetés magyar nyelvű változatát is. Az MSZ EN 54-1 tartalmazza a szabványsorozat szakkifejezéseit és meghatározásait, továbbá megadja az egyes szabványrészek alapelveit és leírja a tűzérzékelő és tűzjelző rendszerek egyes részegységeinek feladatát, és a szükséges információkat a szabványsorozat rendeltetésszerű alkalmazásához.

Az MSZ EN 54-1 nem vonatkozik a füstriasztóeszközökre, melyeket az MSZ EN 14604:2006 foglal magában.

Az MSZ EN 54-1:2011 és az MSZ EN 54-25:2008 megvásárolható az MSZT Szabványboltjábanvagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Nagy Gábor
g.nagy@mszt.hu
2016. április