Turisztikai szabványok a minőségi szolgáltatásért

Amikor külföldre látogatunk, elsősorban a szolgáltatás minőségére fókuszálunk, melyhez elengedhetetlen, hogy minden lényeges információt megkapjunk, mielőtt döntenénk.

A szabványok stratégiai szövetségesei e törekvéseknek, és hozzájárulnak, hogy e téren a szolgáltatást az elfogadott legjobb gyakorlatnak megfelelően kapjuk meg. Ezt segíti elő pl. az ISO 14785 Turisztikai információszolgáltatás. Idegenforgalmi információszolgáltatás és recepciós szolgáltatások. Követelmények nemzetközi szabvány, amely hozzájárul az adott üdülőhely imázsának növeléséhez és a vendégekkel való harmonikus kapcsolattartáshoz.

A szabványt az ISO/TC 228 műszaki bizottság dolgozta ki, az Idegenforgalom és a kapcsolódó szolgáltatások témakörben. Ez a bizottság több mint 20 olyan szabványt dolgozott ki, amelyek segítik az állami és magánszervezetek turisztikai szolgáltatásainak fejlesztését olyan területeken, mint pl. a búvárkodás, a Thalasso-terápia (tengervizes gyógykezelés), a természetvédelmi területek, a kalandturizmus, a gyógyfürdők és a kikötők.

Kihasználva a világpiaci eszközöket, amelyek magukban foglalják az ISO 9001 és az ISO 14001 rendszerszabványok, valamint az ISO 13009 Turizmus és kapcsolódó szolgáltatások. Vízparti strandok üzemeltetésére vonatkozó követelmények és ajánlások szabvány adta lehetőségeket, a folyamatok tanúsíthatóak. Ezek a minősítések évente felülvizsgáltathatóak, és maga a tanúsítás is jelzi az elkötelezettséget és a folyamatos fejlődést.

A turizmus egyik legfontosabb eleme tehát az információszolgáltatás/tájékoztatás. Ennek különféle formái lehetnek: reklámok (nyomtatott és digitális formában egyaránt), postai küldemények, e-mailek küldése, telefonos megkeresések.

A legnagyobb értéket azonban a vendégek elégedettsége képezi, hiszen ők, mint „reklámeszköz" viszik tovább egy-egy hely jó hírét. Ezekre az információkra a hallgatóság is megbízható forrásként tekint.


Érdeklődés esetén ezen nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetésére, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Csík Gabriella, Kuzmanné Huber Mónika
2017. július