A Tanúsítási Titkárság hírei


Auditor-továbbképzés és szakmai találkozó az MSZT-ben

2017. április 3-án került sor a minőségirányítási és MEES-auditorok továbbképzésére a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) Horváth Mihály téri székházában:

Az auditortalálkozón megemlékeztünk, Eichhardt Gyula vezető auditor kollégánkról,aki 2017. 03. 25-én, életének 74. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Halálával pótolhatatlan veszteség ért bennünket.

tovább

A MIR-MEES MSZT-auditortalálkozón negyven auditor vett részt, melynek célja az MSZT-auditorok egységes szemléletének erősítése, audittapasztalatok megbeszélése volt.

tovább

Az auditortalálkozón vette át Lengyel László, az MSZT külsős auditora a több mint 20 éves magas szintű auditori tevékenységét elismerő emlékplakettet.

tovább


Auditor-továbbképzés és szakmai találkozó az MSZT-ben

2017. április 10-én került sor az információbiztonsági auditorok továbbképzésére a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) székházában. Az auditortalálkozón minden minősített auditor részt vett, sor került az audittapasztalatok megbeszélésére és megvalósult az MSZT-auditorok egységes szemléletének erősítése.

tovább


Sikeres okiratmegújító eljárás a Villjav Kft.-nél az MSZ EN ISO 9001:2015, az MSZ EN ISO 14001:2015 és az MSZ 28001:2008 szabványok alapján

A debreceni telephelyű VILLJAV Kft. fővállalkozásban végez kivitelezői tevékenységet az erősáramú villamos hálózat területén, továbbá komplett nyomdai és stúdiószolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek. A cég 2003 óta szerződéses partnere a Magyar Szabványügyi Testületnek. Az MSZT Tanúsítási Titkársága 2017 januárjában 3 auditorral folytatta le a társaság integrált irányítási rendszerének MSZ EN ISO 9001:2015, MSZ EN ISO 14001:2015, valamint MSZ 28001:2008 szabványok szerinti megújító auditját.

tovább


2017 márciusában megjelent új, módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások nyomon követését tájékoztató anyag segíti.

tovább


Harmadik tanúsítási ciklusát kezdte a BALATONBOGLÁRI DR. TÖRÖK SÁNDOR EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT

Balatonboglár város vezetése 1974-ben felismerve a lakosság igényét, és figyelembe véve a terület üdülő jellegét; a háziorvosi szolgálatokon túl, járóbeteg-szakellátási rendelő kialakítása mellett döntött, szolgáltatásait folyamatosan bővítette.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály a hulladékokkal, hulladékgazdálkodással kapcsolatban

Az EU hetedik környezetvédelmi cselekvési programja három kiemelt területet határoz meg a természetvédelem érdekében.
Kiemelten kell kezelni a hulladékkeletkezés csökkentését, az újrafeldolgozást és az újrahasznosítást, valamint a pazarló és káros gyakorlatok felszámolását.

tovább


2016 decemberében megjelent új, módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek.

tovább


2016 novemberében megjelent új, módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek.

tovább


Sikeres ISO 9001 szerinti megújító audit a MÁV Szolgáltató Központ Zrt.-nél

A MÁV Csoport átalakításának egyik lépéseként a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. 2013. június 1-jét követően informatikai, humán, számviteli, beszerzési-logisztikai, ügyviteli, valamint munka- és környezetvédelmi szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek, elsősorban a MÁV Csoport társaságainak (ezen időpontot megelőzően MÁV Informatika Zrt. néven informatikai szolgáltatást biztosított a MÁV Csoport érintett társaságainak).

tovább


Néhány kiemelten fontos, érvényes jogszabály jegyzéke a zajjal és rezgéssel kapcsolatban

Minden olyan zajszintérték, amely több, különféle forrásból származik és immissziós értékként egy adott helyen a környezetre hat, környezeti zajnak tekintendő. A környezeti zajjal kapcsolatos jogszabályok zajmérési, illetve értékelési kötelezettséget és határértékeket csak az ipari és szolgáltató tevékenységből eredő, valamint a közlekedési zajból származó egyenértékű zajszintekre adnak meg.

tovább


Beszállító mikro-, kis és középvállalkozások és beszállítói integrátorok támogatása / GINOP-1.3.3-16

A pályázat célja a beszállító mikro-, kis és középvállalkozások (továbbiakban: beszállító KKV), valamint a beszállítói integrátorok támogatása. A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a KKV-k beszállító képességének javítását és a beszállítói tevékenységet végző KKV-k számának növelését.

tovább


Sikeres ISO 22000 szerinti és HACCP igazolási audit a Zsindelyes Kereskedőház Kft.-nél

A Vállalkozást 1984-ben alapították Érpatakon családi vállalkozásként, klasszikus kisüsti technológiát alkalmazó lepárlóberendezéssel. A Zsindelyes Kereskedőház Kft. két fő tevékenységi köre a hideg úton előállított szeszesitalok gyártása, illetve a kereskedelmi célra főzött pálinkák előállítása, melynek választéka mára igen széles körre bővült.

tovább


2016 szeptemberében megjelent új, módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

Opciók Minimalizálás Maximalizál Eltávolítás 2016 szeptemberében megjelent új, módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek.

tovább


Lezajlott a BIOCO Magyarország Kft. integrált irányítási rendszerének harmadik okiratmegújító eljárása

A BIOCO Magyarország Kft. 1997 óta foglalkozik étrend-kiegészítő készítmények gyártásával és forgalmazásával. A vállalat sikerének kulcsa a kutatókkal együttműködésben végzett termékfejlesztésekben, valamint a magas színvonalú szolgáltatás nyújtásában rejlik. Ennek érdekében eredményesen működtetik az MSZ EN ISO 22000:2005 szerinti élelmiszer-biztonsági és a CAC/RCP Recommended International Code of Practice GMP-rendszerüket. Az integrált rendszer harmadik okiratmegújító tanúsítási auditját a Magyar Szabványügyi Testület végezte el.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály a levegővel és a levegővédelemmel kapcsolatban

Levegőszennyező minden olyan anyag, amely (származásától és állapotától függetlenül) olyan mértékben jut a levegőbe, hogy az embert és környezetét károsítja, vagy anyagi kárt okoz. A levegőszennyezés elleni védelem a kiszűrési technikákkal általában igen nagy költséggel jár. A valódi megoldás ezért a megelőzés. A jogszabályok alkalmazása elősegíti a levegő védelmét, ezáltal az emberi egészség védelmét is, lehetővé téve számunkra, hogy mérsékelhessük a környezetünkre gyakorolt negatív hatásokat.

tovább


Pályázati lehetőség Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonsági Irányítási Rendszer (MEBIR) tanúsítására

A munkavédelemre áldozó, arra odafigyelő vállalkozások versenyképessége, munkahely- és munkavállaló-megtartó képessége mérhetően javul, párhuzamosan munkavállalóik javuló munkakörülményeivel. Amennyiben tervezi, hogy cégénél bevezeti a MEBIR-rendszert, mindenképpen érdemes megismerkednie „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése" című pályázati lehetőséggel. A Magyar Szabványügyi Testület érvényes akkreditációval rendelkezik MSZ 28001 szerinti MEBIR-rendszerek tanúsítására.

tovább


A 25. évfordulóját ünneplő IQNet Hírlevele

Az IQNet (Nemzetközi Tanúsító Hálózat) – melynek a Magyar Szabványügyi Testület teljes jogú tagja – 2015-ben ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját. Ennek alkalmából 2015 decemberében megjelentette Hírlevelének ünnepi kiadását, melynek összeállításához különböző témájú szakmai publikációkkal járult hozzá valamennyi IQNet-tag a világ számos országából, köztük Magyarországról a Magyar Szabványügyi Testület. Az érdekes cikkeket tartalmazó angol nyelvű IQNet-hírlevelet itt olvashatja.

tovább


ISO-felmérés az irányítási rendszerek tanúsításáról – 2014

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet, az ISO (International Organization for Standardization) nemrég jelentette meg a tanúsításokról szóló 2014-es felmérésének eredményeit*. Ez az éves tanulmány az irányításirendszer-szabványok szerint kiadott tanúsítványok számát mutatja az előző naptári év adatai alapján.

tovább


Sikeresen lezajlott az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet minőségirányítási rendszerének okirat-megújító eljárása

Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) minőségirányítási rendszerét először 2009-ben tanúsította a Magyar Szabványügyi Testület az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány és MEES 1.0 szerint. Idén novemberben immár a harmadik tanúsítási ciklust megkezdve, eredményes megújító audittal bizonyította az Intézet elkötelezettségét integrált minőségirányítási rendszerének működtetése és folyamatos fejlesztése iránt.

tovább


Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:
1. 2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2. 2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
3. 2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
4. 2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

tovább


Áttérés az új ISO/IEC 27001:2013 szabványra

A Nemzetközi Akkreditálási Fórum (IAF) határozata az új ISO/IEC 27001:2013 Informatika. Biztonságtechnika. Az információbiztonság irányítási rendszerei. Követelmények című szabvány alkalmazásával kapcsolatban.

tovább


2015 decemberében megjelent új és módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek.

tovább


2015 novemberében megjelent új és módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások nyomon követéséhez az alábbi tájékoztató anyaggal kívánunk segítséget nyújtani.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály a föld és talaj védelmével kapcsolatban

A talaj Magyarország legfontosabb feltételesen megújuló, megújítható természeti erőforrása. Megújulása azonban nem megy végbe automatikusan, megtartásához és megőrzéséhez állandó tudatos tevékenység szükséges.

tovább


Lezajlott a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. integrált irányítási rendszerének kiterjesztéses felügyeleti auditja

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) a Magyar Állam 100 %-os tulajdonában álló részvénytársaság. Küldetése, hogy útdíjfizetési szolgáltatását a magyarországi közutakat használók hasznosnak, európai színvonalúnak és értékesnek tartsák, valamint innovatív megoldásaikkal hozzájárulhassanak az ország közlekedésének fejlesztéséhez, s ezáltal a gazdaság és a társadalom fejlődéséhez.

tovább


2015 szeptemberében megjelent új és módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek.

tovább


Aranyoklevél a Siófoki Kórház-Rendelőintézet részére

A Siófoki Kórház-Rendelőintézet részére az Intézmény minőségirányítással kapcsolatos elkötelezettsége elismeréseként a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) ügyvezető igazgatója 2015. október 5-ei dátummal aranyoklevelet adományozott.

tovább


IQNet-partnerek közötti együttműködés

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) 1998 óta teljes jogú tagja a Tanúsító Szervezetek Nemzetközi Hálózatának, az IQNet-nek, amely a legkiválóbb nemzeti tanúsító szervezeteket tömörítő, svájci székhelyű szervezet. Országonként általános esetben csak egy tagja lehet. Magyarországon, mint az IQNet magyar tagja, az MSZT jogosult az IQNet-tanúsítványok kiadására.

tovább


Hármas integrált irányítási rendszer (MIR-KIR-MEBIR) sikeresmegújító auditja a TIGÁZ Csoportnál

A TIGÁZ Zrt. méretét tekintve a legjelentősebb magyar gázszolgáltató, amely magas színvonalú szolgáltatást nyújt fogyasztói számára, jelentős hatást gyakorolva a gázszektor gazdaságára és foglalkoztatottságára.

tovább


ISO-felmérés az irányítási rendszerek tanúsításáról

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet, az ISO (International Organization for Standardization) nemrég jelentette meg felmérését a 2013-as tanúsítási adatokról. A felmérésben a legismertebb és legszélesebb körben bevezetett szabványok szerepeltek.

tovább


Lezajlott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara minőségirányítási rendszerének második felügyeleti auditja

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tagságra és ügyintéző szervezetre osztható nonprofit köztestület. Munkájával az érdekeltek megelégedettségének elérésére törekszik. A hatékony működés érdekében a társaság az MSZ EN ISO 9001:2009 szabványon alapuló, külső, független, nemzetközileg elismert szervezet által tanúsított minőségirányítási rendszert működtet.

tovább


ISO-felmérés az irányítási rendszerek tanúsításáról - ISO Survey 2012

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet, az ISO (International Organization for Standardization) nemrég jelentette meg felmérését a 2012-es tanúsítási adatokról. A felmérésben a legismertebb és legszélesebb körben bevezetett szabványok szerepeltek.

tovább


Az MSZT sikeres IQNet-felügyelete

Az MSZT soron következő IQNet-felügyelete 2013. szeptember 24-25-én zajlott le az MSZT Tanúsítási Titkárságán. Az audit eredményeként az auditcsoport javasolta az MSZT IQNet-tagságának további fenntartását.

tovább


Integrált auditok – MIR-KIR okirat-megújító audit a Városgondozás Eger Kft-nél  

A VÁROSGONDOZÁS Eger Kft. integrált irányítási rendszerét (IIR) a hulladékgazdálkodási és a városüzemeltetési tevékenységek minőség- és környezetközpontú irányítására és szabályozására alakította ki.

tovább


ARANYOKLEVÉL az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. ( MVM Zrt.) részére

Az MVM Zrt. részére a cég környezetirányítással kapcsolatos elkötelezettsége elismeréseként a Magyar Szabványügyi Testület ügyvezető igazgatója 2013. március 21-ei dátummal aranyoklevelet adományozott a cég teljesítményének elismeréséül.  

tovább


Álláslehetőség

Az IQNet (Nemzetközi Tanúsító Hálózat) ügyvezető igazgatót keres az IQNet, amelynek a Magyar Szabványügyi Testület 1998. óta teljes jogú tagja, felkérte partnereit a következő álláshirdetés közzétételére:

tovább


Auditor-továbbképzés az MSZT-ben

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) 2013. április 10-én rendezte meg éves továbbképzését a MIR (Minőségirányítási rendszerek) és MEES (Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok) auditorai részére.A rendezvénynek az MSZT Budatest VIII. Horváth Mihály tér 1. sz. alatti székháza adott otthont.

tovább


Akkreditáció 


Örömmel értesítjük Tisztelt Partnereinket, hogy a MIR, KIR, MEBIR és MEES területeken a Magyar Szabványügyi Testület az új MSZ EN ISO/IEC 17021:2011 szabványnak való megfelelőségre vonatkozó akkreditációs felülvizsgálata sikeresen megtörtént, a Nemzeti Akkreditáló Testület az akkreditált státuszt továbbra is fenntartja.

Magyar Szabványügyi Testület – Tanúsítási Titkárság


Áttérés az MSZ ISO/IEC 20000-1:2007-ről az MSZ ISO/IEC 20000-1:2013-es szabványra 


AZ ELSŐ ENERGIAIRÁNYÍTÁSI RENDSZER TANÚSÍTÁSA - DUNASTYR Polisztirolgyártó Zrt. 


Az MSZ EN ISO/IEC 17021:2007 szabvány helyébe az MSZ EN ISO/IEC 17021:2011 lépett 


Új szolgáltatás - Legjobb gyakorlat értékelése 


Új szolgáltatás - Informatika. Szolgáltatásirányítás MSZ ISO/IEC 20000-1 szerinti tanúsítás


Új MSZT-szolgáltatás az informatika területén 


Az első aranyoklevél átadása 


Integrált tanúsítási rendszer a Columbian Tiszai Carbon Ltd-nél


Integrált vállalatirányítási rendszer átalakítása, tanúsítása az Égáz-Dégáz zrt-nél és az Égáz-Dégáz Földgázelosztó zrt-nél