Harmadik tanúsítási ciklusát kezdte a BALATONBOGLÁRI DR. TÖRÖK SÁNDOR EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT

Sikeres áttérés az ISO 9001:2015 szabványra

Balatonboglár város vezetése 1974-ben felismerve a lakosság igényét, és figyelembe véve a terület üdülő jellegét; a háziorvosi szolgálatokon túl, járóbeteg-szakellátási rendelő kialakítása mellett döntött, szolgáltatásait folyamatosan bővítette.
Napjainkban, főmunkaidőben sebészeti szakrendelés, fizikoterápiás ellátás és laboratóriumi tevékenység működik. Részmunkaidőben belgyógyászati, bőrgyógyászati, fül-orr-gégészeti, gyermekgyógyászati, ideggyógyászati, nőgyógyászati, orthopédiai, urológiai, szemészeti, pszichiátriai, reumatológiai, tüdőgyógyászati szakrendelések nyújtanak egészségügyi szolgáltatást. A gyógyító orvosok munkáját, a betegszükséglet kielégítését korszerű röntgen- és ultrahang-diagnosztika segíti. 2002-től a kistérségi társulás az intézmény vezetését bízta meg a központosított háziorvosi ügyelet üzemeltetésével.
A Balatonboglári Dr. Török Sándor Egészségügyi Központ célja:  
A szolgáltatásaikat igénybevevő személyek betegségének korai felismerése, megállapítása és gyógykezelése, az egyén egészségének megőrzése, a megbetegedések korai felismerése, megelőzése. Az életveszély elhárítása, a megbetegedés következtében kialakult állapot javítása, a további állapotromlás megakadályozása, elsősorban definitív ellátás biztosítása, szükség szerint progresszív betegellátó gyógyintézetben további gyógykezelés biztosítása.

A Balaton déli partján működő egészségügyi intézmény 2010-ben bevezette és 2011-ben tanúsítatta a Magyar Szabványügyi Testülettel az MSZ EN ISO 9001:2009 és a Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok Kézikönyv követelményeinek megfelelő integrált minőségirányítási rendszerét a járóbeteg-szakellátásra és védőnői szolgálatra, majd kiterjesztette a 2012. évben bevezetett új szolgáltatásokra – fizikoterápiához kapcsolódó szakrendelésekre és nappali ellátásra. Az Egészségügyi Központ vezetősége a kezdetektől elkötelezettséget vállal a rendszer folyamatos fejlesztésére.
Az immáron harmadik tanúsítási ciklusába lépett intézményben, 2017 januárjában sikeresen lezajlott az MSZ EN ISO 9001:2015 szabványra történő áttérés és a Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok (MEES) kézikönyv 1.0 követelményeinek megfelelő működést bizonyító, megújító tanúsítási eljárás.

Az auditjelentés szerint az intézmény az új ISO 9001 szabvány értelmében a következő lényeges érdekelt feleket és azok lényeges igényeit azonosította:
A helyi Önkormányzat gazdaságos, szakmailag megfelelő egészségügyi ellátást, a lakosság a szolgáltatások időbeni elérhetőségét, tiszta, kulturált ellátási környezetet, empatikus személyzetet és megfelelő tájékoztatást vár el. Az elmúlt évben a betegigények és a rendelkezésre álló adottságok tükrében audiológiai és gyermekpulmonológiai szakrendelést indítottak.
Kockázatokkal és lehetőségekkel kapcsolatos tevékenységek vonatkozásában SWOT-analízis formájában meghatározták az intézeti szintű erősségeket, lehetőségeket. A kockázatok kezelésére eljárásrendet (kockázatkezelési mátrix) készítettek.

Az integrált minőségirányítási rendszer erősségei az auditjelentés alapján a következők:

  • Vezetői és munkatársi elkötelezettség
  • A MIR-felelős és asszisztensének pontos, precíz munkája
  • A belső szabályozó dokumentumok tartalmi megfelelősége, magas színvonala
  • Erőforrás-menedzsment
  • Munkakörnyezet
  • Mérés, elemzés, fejlesztés folyamata
  • Eszköznyilvántartás és felügyelet
  • Belső auditok folyamata

Az MSZT ezúton is gratulál a Balatonboglári Dr. Török Sándor Egészségügyi Központ vezetésének és munkavállalóinak a sikeres audithoz, további eredményes munkát kíván a minőségirányítási rendszer működtetéséhez és fejlesztéséhez.

Irányítási rendszerek tanúsításával kapcsolatban kérem, vegye fel a kapcsolatot a Tanúsítási Titkárság főosztályvezetőjével Szalai Líviával vagy az egészségügyi terület tanúsítási menedzserével Szamosiné Dávid Izabellával az alábbi elérhetőségen:
Tel: 06/1/4566-928 cert@mszt.hu

2017. március 1.

Források:

  1. A Balatonboglári Dr. Török Sándor Egészségügyi Központ kézikönyve
  2. 2017. évi auditjelentés