Természetes kő falazóelemek szabványa

A kő a legrégebbi építőanyagok közé tartozik. Már az ősember is használta lakóhelyének megépítéséhez. Mészkőtömbökből épült több mint 2500 évvel ezelőtt a gízai nagy piramis; faragott homokkövekből a khmerek 9‒12. századi templomvárosa, Angkor; gránittömbökből 1450 körül a Machu Picchu, az egykori Inka Birodalom városa és hosszan folytathatnánk a felsorolást.

Kőben gazdag vidékeken ma is célszerű a természetes kövek használata. Nagy szilárdsága, tartóssága, esztétikus felületi megjelenése miatt kisebb épületek teherhordó szerkezeteként előszeretettel használják a kőfalazatot.

A CEN 2015. augusztusban tette közzé az EN 771-6:2011+A1:2015-öt. A szabványt a CEN/TC 125 „Falazatok” műszaki bizottság dolgozta ki az Európai Bizottság és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás által a CEN-nek adott megbízás alapján.

A szabvány és az építési termékek EU-rendeletének (CPR ‒ 305/2011/EU) az építményekre vonatkozó alapvető követelményeit támasztja alá és az EN 771-6:2011 helyébe lépett.

A szabványt 2016. április 8-án hirdették meg harmonizált szabványként az Európai Unió hivatalos lapjában, az OJEU-ban és 2017. április 8-tól a szabvány alkalmazása előírás.

Ez az európai szabvány meghatározza a természetes kőből készült, legalább 80 mm szélességű falazóelemek jellemzőit és teljesítménykövetelményeit, amelyeket rendeltetésszerűen főleg szokásos falazóelemként vagy homlokzati és burkolóelemként használnak a teherhordó vagy nem teherhordó falszerkezetekben.

Leírja a követelményeket pl. a szilárdságra, a kőzettani összetételre, a pórustérfogatra, a méretpontosságra, a hővezetésre, a vízfelvételre és a fagyállóságra, s előírja az ezen európai szabvány szerinti termék teljesítményállandóságának értékelését és ellenőrzését (AVCP). Tartalmazza a megjelölésre vonatkozó követelményeket az ebben az európai szabványban foglalt termékekre.

A CPR-rel való kapcsolatot a tájékoztató ZA melléklet írja le, amely ennek a dokumentumnak szerves része.

Mely természetes kőből készült termékekre vonatkozik a szabvány?

Ezek a falazóelemek felhasználhatók szabályos és szabálytalan kötésű falazatokban, beleértve az egy- és kétrétegű falakat, válaszfalakat, támfalakat és a kémények külső falazatát. Hozzájárulnak a tűzvédelemhez, a hő- és hangszigeteléshez, valamint a hangelnyeléshez.
A szabvány érvényes mind a természetes kőből készült, nem derékszögű lapokkal határolt elemekre, mind az idomelemekre és kiegészítőelemekre, kültéri és beltéri használatra.

Mely termékekre nem vonatkozik a szabvány?

Nem érvényes az emeletmagasságú panelekre, az útburkoló elemekre, valamint a füstjáratok bélésére, sem a nedvességzáró rétegekhez használt természetes kő elemekre.

Kapcsolat az EUROCODE-dal

A szabvány kidolgozásakor figyelembe vették az Eurocode 6-1-1 szabványban a vasalt és vasalatlan falazatokra vonatkozó általános előírásokat.

A szabvány magyar nyelvű változatát az MSZT 2018. szeptember 1-jével adja ki.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházban.

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Szendy Csabáné
2018. április