Természetes és organikus kozmetikumok

A szépségápolási termékek széles palettájáról olykor nehéz kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb kozmetikai készítményt. Ugyanakkor a vásárlók egyre tudatosabban válogatnak a természetes, organikus összetevőket tartalmazó kozmetikumok között, s számottevő az igény arra, hogy olyan termékeket használjanak, amelyek elkészítése nem a különféle vegyi anyagok és mesterséges adalékanyagok felhasználásán alapul. Az ellenőrzött minőségű, természetes és organikus anyagok felhasználásához nemzetközi szabványok is segítséget nyújtanak.

Az ISO/TC 217 Kozmetikumok nemzetközi szabványosító műszaki bizottság a következő két szabványt dolgozta ki a természetes és organikus összetevők meghatározására:

  • ISO 16128-1:2016 Irányelvek a természetes és organikus kozmetikai összetevők és termékek műszaki meghatározásaihoz és feltételeihez. 1. rész: Az összetevők meghatározásai
  • ISO 16128-2:2017 Irányelvek a természetes és organikus kozmetikai összetevők és termékek műszaki meghatározásaihoz és feltételeihez. 2. rész: Az összetevők és termékek feltételei

Az ISO 16128-1 útmutatást ad a természetes ásványi és az organikus összetevők meghatározására és kategorizálására. Tájékoztatást kapunk többek között az összetevők feldolgozásához és a gyártási folyamathoz szükséges oldószerekről, a kozmetikai összetevők nemzetközi nómenklatúrájának megfelelően a származtatott összetevők elnevezéseiről és azonosításáról.

Az ISO 16128-2 az 1. rész kategóriáira vonatkozó természetes és természetes eredetű, illetve organikus és organikus eredetű összetevők indexeinek kiszámítására határoz meg módszereket.

E két szabványt együtt kell alkalmazni. Alkalmazási területükbe nem tartoznak azonban a termékek címkézésével, a csomagolóanyagok jellemzőivel kapcsolatos követelmények, valamint a kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozási előírások részletes meghatározása.

E nemzetközi szabványok angol nyelven érhetők el. A szabványsorozat magyar nyelvű bevezetésének támogatása érdekében keresse munkatársainkat a szabvtit@mszt.hu  e-mail-címen.

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Forrás: Az ISO honlapja

Petrányi Adrienn
2018. április