Temetkezési szolgáltatások

2005-ben az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) kiadta a temetkezési szolgáltatások szabványát, melyet MSZ EN 15017:2006 Temetkezési szolgáltatások. Követelmények hivatkozási számmal és címmel nemzeti szabványként bevezettünk.

A CEN a szabvány kiadása óta eltelt 11 évben bekövetkezett változások miatt döntött a szabvány felülvizsgálata mellett, melyet a CEN/TC 448 műszaki bizottság keretein belül kezdett meg. A bizottság titkárságát az Osztrák Szabványügyi Intézet (ASI) látja el.

Az új korszerűsített szabvány kidolgozása során a titkárság célja a kornak megfelelő megoldások mellett a különleges szempontok figyelembevétele is, mint például az elhunytak szállítása a határokon átnyúlóan, a tárolási követelmények, valamint a hamvasztási szolgáltatások előírásai és a megfelelő temetkezési szolgáltatáshoz szükséges eszközök.

Magyarországon az 1999. évi XLIII. törvény van érvényben, mely a temetkezésekről és a temetőkről szól.

Várjuk azon szakértők jelentkezését, akik aktívan részt kívánnak venni az angol nyelven folyó szabványosítási munkában. További információt a  g.csik@mszt.hu e-mail-címen kaphatnak.

Csík Gabriella

2016. július