http://images.postr.hu/uploads/blogs/3207/26168/post_26168_20110405100639.jpg Új európai szabályozó dokumentum a  távszerencsejátékokra

A CEN Workshop 58 „Responsible Remote Gambling Measures" munkaértekezlet által korszerűsített CWA 16259:2014 A távszerencsejáték felelősségteljes szabályozó intézkedései című európai munkaértekezleti megállapodást a CEN nemzeti tagszervezetei 2014. január 30-tól vezethetik be nemzeti szabványként.

A CWA 16259 csak a kommunikációt lehetővé tevő internetet, telefont, televíziót és más elektronikus eszközöket használó távszerencsejátékokra és -fogadásokra vonatkozik. A távszerencsejáték szabályait több szempontból is EU-irányelvek harmonizálják, de ezek az irányelvek nem terjednek ki mindenre és nem tartalmaznak részletes követelményeket. Ennek következtében több, eltérő szintű és tartalmú szabályozás (jogszabályok, szabályzatok, szabványok) érvényes a távszerencsejáték európai piacán. Összeurópai szabályozás hiányában a workshop célja a lehetőségek szerint tényeken alapuló, olyan önszabályozó intézkedések kidolgozása volt, amelyek a fogyasztók számára biztonságos környezetet teremtve, hatékonyan kiegészítik a hatályos jogszabályi követelményeket. A CWA 16259 szerinti szabályozó intézkedéseket nem a hatályos jogi szabályozás helyettesítésére, hanem a jövő jogszabályainak kidolgozói számára segítségként és útmutatóul szánják.

A CWA 16259 európai munkaértekezleti megállapodás olyan követelményeket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a fogyasztók megfelelő védelmét és biztosítják a távszerencsejáték-szolgáltatók, a szoftvergyártók és a kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtók felelősségteljes viselkedését. A megállapodás ezen túlmenően a hatóságok számára olyan, egyszerűen elérhető, könnyen és egységesen értelmezhető előírásokat ad meg, amelyek alkalmasak a távszerencsejáték biztonságos környezetének megteremtésére.

A CWA 16259 a következő területekre tartalmaz intézkedéseket:

  • a védelemre szoruló fogyasztók védelme,
  • fiatalkorúak részvételének megakadályozása,
  • a tisztességtelen és jogellenes viselkedés elleni védekezés,
  • az információk és a fogyasztók személyiségi jogainak védelme,
  • a fogyasztók nyereményének haladéktalan és pontos kifizetése,
  • a tisztességes játék,
  • a felelősségteljes marketing,
  • elkötelezettség a vevői megelégedettség és a támogatásnyújtás iránt,
  • biztonságos és megbízható működési környezet.

A CWA (CEN munkaértekezleti megállapodás) olyan európai szabványkiadvány, aminek nemzeti szabványként való bevezetése nem követelmény. Ha azonban a magyar piaci szereplők érdeke a bevezetés és azt támogatják, akkor a Magyar Szabványügyi Testület nemzeti szabványként bevezeti magyar nyelvű változatukat.

Szabó József
szabvtit@mszt.hu