Tájékoztató az IEC 81. közgyűléséről

Az IEC (International Electrotechnical Commission, Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) 81. közgyűlését az oroszországi Szövetségi Műszaki Szabályozási és Mérésügyi Ügynökség, a Rosstandart meghívására Vlagyivosztokban tartották 2017. október 9–13. között.

Az IEC hivatalosan még ma is háromnyelvű, az angol és a francia mellett orosz, bár az IEC-dokumentumok angol, a szabványok pedig angol és francia nyelvűek. A feltámadó orosz ipar kezdi visszahódítani korábbi pozícióit az elektrotechnikai szabványosításban is. Ezt fejezi ki az IEC közgyűlésének oroszországi megrendezése. Az IEC-közgyűlés vezérgondolata: „Digitális forradalom, a digitalizációban rejlő lehetőségek és kihívások”. Az IEC szervezetének nagyobb átláthatóságára és a nemzeti bizottságok az IEC irányításában, működésében való nagyobb részvételére törekszik, ezért ezeket a gondolatokat választotta a 81. közgyűlés alaptémájának.

 A közgyűlés valójában két hétig tartott. Az IEC műszaki bizottságok már egy héttel korábban, október 2-től kezdve tartották üléseiket egészen a közgyűlés 13-ai lezárásáig. Az IEC 204 bizottságából és albizottságából Vlagyivosztokban 37 tartott plenáris ülést. A munkacsoporti ülésekkel együtt összesen 147 tanácskozásra került sor. A műszaki bizottsági üléseken a bizottságok jövő évi szabványosítási munkájukkal kapcsolatos döntéseket hoztak meg, illetve elfogadták a bizottságok éves jelentését.

A közgyűlési rendezvények október 9–13. között zajlottak le (a képen az IEC közgyűlés helyszíne látható). A közgyűlés eseményein az MSZT Nemzeti Elektrotechnikai Bizottságát Hidas Gergely, a TÜV Rheinland InterCert Kft. (MEEI) üzletág igazgatója képviselte. Hidas úr a következő eseményeken vett részt: a Megfelelőségértékelési Testület (CAB) ülése, Piaci Stratégiák Testület (MSB) konferenciája, a nemzeti bizottsági elnökök fóruma, a nemzeti bizottsági titkárok szakmai találkozója, „A jövő technológiájának és társadalmának kilátása és az MSB lehetőségei ” értekezlet, valamint a tanácsi döntéshozó értekezlet és a tanácsi nyitott ülés.

A tanácsi döntéshozó értekezleten megválasztották a következő 3 éves időszak tisztségviselőit, a Megfelelőségértékelési Testület (CAB) elnökét Shawn Paulsen urat (Kanada), aki egyben az IEC elnökhelyettese is, az IEC kincstárnokát Jo Cops urat (Belgium), valamint a Tanácsi Testület (CB), az SMB, valamint a Megfelelőségértékelési Testület (CAB) periodikusan cserélődő tagjait. Magyarország minden szavazáson részt vett, támogatva az előzetes megbeszélésen meghatározott jelölteket.

A tanácsi döntéshozó értekezleten elfogadták az IEC-titkárság előző évről szóló éves jelentését, a következő évi költségvetést és tagdíjakat, továbbá egyéb szervezeti, irányítási ügyekben is döntöttek.

Kellemes meglepetés érte az MSZT-t, ugyanis szakértőnk az IEC/TC 95 Mérőrelék és védelmi készülékek bizottságban dolgozó Dr. Petri Kornél úr megkapta az IEC 1906 Award kitüntetést. A 2004-ben alapított rangos kitüntetést immáron az MSZT negyedik szakértője kapta meg, mely egyben az MSZT IEC-ben végzett munkájának is az elismerése.

Néhány szó az IEC-közgyűlés egzotikus helyszínéről. Vlagyivosztok jelentős kikötőváros a Nagy Péter-öböl és a Zolotoj Rog (Aranyszarv)-öböl partján, a Transzszibériai vasútvonal végállomása, a Tengermelléki határterület székhelye, az orosz Távol-Kelet politikai, gazdasági, kereskedelmi és közlekedési központja. A város neve egy beszédes név, orosz jelentése: Urald a keletet.

 A város büszkesége a 2012-ben átadott Vlagyivosztok híd, amely a világ leghosszabb ferdekábeles hídja.

A 2018. évi, 82. közgyűlés Dél-Koreában, Busan városában lesz. Az IEC-közgyűlésen elfogadták a 2019. évi 83. közgyűlés megrendezését Sanghajban (Kína), illetve a 2020. évi 84. közgyűlés megrendezését Stockholmban (Svédország). A 85. közgyűlést az Egyesült Arab Emírségek nemzeti bizottsága hívta meg. A 2021. és 2022. évi közgyűlések helyszíneként az USA és Egyiptom jelentkezett.

Források:

  • a 2018. január 12-én elfogadott Jelentés a 81. IEC-közgyűlésről
  • Wikipédia

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Kosák Gábor 
2018. február