Tájékoztató az IEC 80. közgyűléséről

Az IEC (International Electrotechnical Commission, Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) 80. közgyűlését a német elektrotechnikai és elektronikai bizottság, a DKE meghívására Frankfurtban tartották 2016. október 10–14. között.

A német házigazda elektrotechnikai ipara már 150 éve alapvető szerepet játszik a világ technológia fejlődésében, és vezető szerepet vállal a világszerte használt nemzetközi szabványok kidolgozásában. Az ülés vezérgondolata: „Összekapcsolódó közösségek, megújuló szabványosítás". A szabványügyi szervezetek, így az IEC is hatékony globális platformot biztosít sok ezer szakértő együttműködésre, tudásuk megosztására, ugyanakkor összeköti, egy asztalhoz ülteti a versenyszférák szereplőit. Ezt az összekötő szerepet, ennek folyamatos megújítását választotta a 80. közgyűlés alaptémának.

A közgyűlésen a hivatalos résztvevők száma 2000 fő körül volt. Hagyományosan a közgyűlés első felében az IEC műszaki bizottságok tartották meg üléseiket, majd a közgyűlési események következtek. A műszaki bizottsági üléseken a bizottságok jövő évi szabványosítási munkájával kapcsolatos döntéseket hozták meg, illetve fogadták el a bizottságok éves jelentését. A bizottsági üléseken három magyar szakértő is részt vett, a TC 34 „Lámpák és tartozékaik" és albizottságai, az SC 62B „Diagnosztikai röntgenberendezések", és a TC 78 „Feszültség alatti munkavégzés" bizottságok ülésein.

A közgyűlés eseményein az MSZT Nemzeti Elektrotechnikai Bizottságát Thurnay Bence, a TÜV Rheinland InterCert Kft. (MEEI) divízióigazgatója képviselte, immáron harmadik alkalommal. Thurnay úr a következő eseményeken vett részt: a Megfelelőségértékelési Testület (CAB) ülése, a nemzeti bizottsági titkárok fóruma, a nemzeti bizottsági elnökök fóruma, „A digitalizáció alkalmazása" értekezlet, valamint a tanácsi döntéshozó értekezlet és a tanácsi nyitott ülés.

A tanácsi döntéshozó értekezleten meg kellett választani a következő 3 éves időszak tisztségviselőit, Szabványosításirányító Szervezetének (SMB) elnökét Dr. Ralph Sporer urat (Németország), aki egyben az IEC elnökhelyettese is, a Tanácsi Testület (CB), az SMB, valamint a Megfelelőségértékelési Testület (CAB) periodikusán cserélődő tagjait. Magyarország minden szavazáson részt vett, támogatva az előzetes megbeszélésen meghatározott jelölteket.

A tanácsi döntéshozó értekezleten elfogadták az IEC-titkárság előző évről szóló éves jelentését, a következő évi költségvetést és tagdíjakat, továbbá egyéb szervezeti, irányítási ügyekben is döntöttek.

A 2017. évi, 81. közgyűlés Oroszország távol-keleti kikötővárosában, Vlagyivosztokban lesz. Dél-Korea megerősítette a 82. IEC-közgyűlés meghívását Busanba, a 83. közgyűlés helyszíneként Kína (Sanghaj) jelentkezett.

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Kosák Gábor 
2017. január