Az MSZT online szolgáltatásai

Az MSZT online szolgáltatásai egymástól független szolgáltatások, mást-mást nyújtanak, eltérő a konstrukciójuk és más igényeket szolgálnak.

1. Online Szabványkönyvtár (2011 óta)
Az Online Szabványkönyvtár virtuális könyvtár, amelyben a szabványinformációk, a szabványok (beleértve a szabványmódosításokat és az előszabványokat) szövege és az aktuális Szabványügyi Közlöny kizárólag képernyőn való olvasásra nyithatók meg, tehát nem nyomtathatók és nem tölthetők le.
Az Online Szabványkönyvtár tartalma:

  • A magyar nemzeti szabványok összes bibliográfiai adata interaktív formában (továbblépési lehetőséggel a kiválasztott szabvány szövegére).
  • Az érvényes és visszavont magyar nemzeti szabványok szövege (képernyőn való olvasásra mintegy 27 000 érvényes nemzeti szabvány és több mint 23 000 visszavont nemzeti szabvány, amely megközelítőleg 1,5 millió oldalnyi műszaki szöveg).
  • A szabványosítással kapcsolatos legfrissebb és legfontosabb információk (a Szabványügyi Közlöny aktuális száma).

Előfizetési időtartam: 1 év.

Az Online Szabványkönyvtár beindításával az MSZT korszerű szolgáltatásainak körét bővítette azért, hogy szélesebb kínálatból választhassanak az ügyfelek, ki-ki a saját igényei szerint.

2. Online Szabványügyi Közlöny (2007 óta)
A Szabványügyi Közlöny a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) hivatalos lapja, amely havonta jelenik meg. A műszaki szakemberek e kiadványból tájékozódhatnak az új nemzeti szabványok közzétételéről, módosításáról vagy visszavonásáról. A lap tájékoztatást nyújt az MSZT  életéről, így a Szabványügyi Tanács és a nemzeti szabványosító műszaki bizottságok tevékenységéről is. A lap fóruma továbbá a nemzeti, az európai és a nemzetközi szabványosítás és a tanúsítás tárgykörében elméleti és gyakorlati cikkek megjelentetésének.
Az online változat tartalma teljes mértékben megegyezik a nyomtatott kiadáséval. Az online verzióra előfizetőknek PDF-formátum és interaktív (lapozható) fájl is rendelkezésükre áll.
Az előfizetők saját gépükre letölthetik a PDF-formátumot, illetve igény szerint kinyomtathatják a Közlöny oldalait.
Az archív számok az aktuális hónaphoz képest negyedévre visszamenőleg megtalálhatók.

Választható előfizetési időtartamok: negyedév, félév, 1 év.

3. Online Szabványjegyzék (2007 óta)
A magyar nemzeti szabványok jegyzéke (Szabványjegyzék) a magyar nemzeti szabványok részletes bibliográfiai adatait tartalmazza, amelyből nyomon követhető a nemzeti szabványállomány változása.
Ennek Online változata, az online Szabványjegyzék havi frissítésű, és a szabványok részletes bibliográfiai adataiban való keresésre sokféle lehetőséget nyújt, például van a hivatkozási szám, a címben előforduló kulcsszavak, illetve az ezek által tartalmazott részletek (karakterlánc) ismeretében való keresés, vagy az ICS (szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerinti keresés. Lehetőség van az adott ICS-szakterülethez tartozó, az utolsó 1, 2 vagy 3 hónapban megjelent szabványok listájának táblázatos formában való megjelenítésére is.
Az adatbázisban megtalálhatók a szabványok bibliográfiai adatai, a hivatkozási száma, cím, az előzmények, a kiadási, illetve visszavonási időpontok, a források, módosítások,az SZK-közlemények, harmonizált szabvány-e stb.

Előfizetési forma: perc alapú elszámolás.

 

A többi online szolgáltatás, amelyeket az MSZT már évek óta sikeresen működtet, változatlan formában és tartalommal állnak az előfizetők rendelkezésére.