Új műszaki bizottság

Szociális gondozási riasztások ellátási lánca

A szociális gondozás egyre fontosabbá válik az Európai Unióban az átlagéletkor folyamatos növekedése mellett. Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) új műszaki bizottsága, a CEN/TC 431 arra a kihívásra kíván megoldást találni, hogy a szociális és orvosi vészhelyzetek kezelésére, egyéb kommunikációs lehetőségek hiányában hogyan lehet működőképes riasztási rendszereket kialakítani.

A riasztási rendszerek leghatékonyabban akkor tudnak működni, ha a műszaki megoldásokat és a gondozási szolgáltatásokat integrált, egységes rendszerben tudják kezelni. A teljes riasztási folyamatot és ellátási láncát leíró szabványt már dolgoztak ki Svédországban, ennek továbbfejlesztésén dolgozik a TC 431, közös európai követelményrendszert lefektetve.

A szabványtárgyalás során a műszaki megoldásokat is számba fogják venni, többek között az analóg jelű és GSM vagy vezetékes továbbítású jelzésekről való áttérést az együttműködésre képes, nyílt protokollok és a nyílt IP-alapú szociális gondozási riasztásokra.

A szociális gondozási riasztások szolgáltatásaiban és műszaki megoldásaiban érintett magyar vállalatok, szervezetek számára is van lehetőség az európai szabványosítási munkába való bekapcsolódásra, az MSZT-n keresztül. Érintettek lehetnek többek között a szociális gondozás ellátottjai, a gondozó szervezetek, a riasztási rendszerek gyártói, a távfelügyelet szolgáltatói, távközlési vállalatok, szociális gondozásban érdekelt non-profit vagy kormányzati szervezetek, biztosítók. Érdeklődés esetén, részvételi szándékkal, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársunkat az alábbi elérhetőségek egyikén.

Krantz Domokos
főosztályvezető-helyettes
E-mail: d.krantz@mszt.hu
Tel.: (061) 456 6915