Szívószálnyi szabványosítás

Színesek, viccesek és hasznosak. Minden gyermek imádja a szívószálakat és lássuk be, hogy sok felnőtt is. Évente ezekből az aprócska műanyag hengerekből milliárdokat gyártanak és adnak el. Ugyanakkor annak ellenére, hogy az egész világon használják, mindezidáig a műanyag (polipropilén) szívószálat nem szabványosították.

Ennek kiküszöbölésére a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) nemrég közzétette az ISO 18188:2016 Előírás a polipropilén szívószálakra (Specification of polypropylene drinking straws) szabványát, amely általános követelményeket ad a méret, a minőség és a tulajdonságok tekintetében. A szabvány célja, hogy segítse a gyártókat az egyenletes és jó minőségű termékek előállításában.

De mikortól is használunk szívószálat? Feltételezések szerint az első szívószálat Kr.e. IV. évezredben a sumérok készítették és sörivásra használták. Érdekesség, hogy aranyból (drágakövekkel díszítve), de egyszerűbb megoldásként papírból vagy fűfélékből is készültek. Napjainkban a szívószálat műanyagból készítik és különböző italok fogyasztására használjuk.

Formavilágát tekintve a szívószálak nagyon változatosak. Gondoljunk csak bele, milyen különbözőek a szívószálak attól függően, hogy gyümölcslevet, koktélt vagy turmixot szürcsölünk vele. Az ISO 18188 lefedi az összes lehetséges változatot: az egyenest, a rugalmast, a hosszabbíthatót, a hegyes végűt, a kanálban végződőt stb. – minden formára található előírás.

Mivel a szívószál élelmiszerrel érintkezik, ezért a felhasznált műanyagnak meg kell felelnie az élelmiszerrel érintkező termékekre vonatkozó előírásoknak. Ugyanakkor fontos, hogy ezek a műanyag hengerek ellenállóak legyenek mind a hideggel, mind a meleggel szemben és hajlíthatóak legyenek szakadás vagy törés nélkül.

Forrás: http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref2047

A nemzetközi szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Csík Gabriella
2016. március