Élelmiszer-biztonság

Szakmai fórum

Tájékoztatás a fórumról

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) 2016. november 24-én rendezi meg az Élelmiszer-biztonság című szakmai fórumot.

A szakmai fórum célja:

A tavaly első ízben megrendezett Élelmiszer-biztonság című fórumunk tematikáját kívánjuk folytatni. A rendezvény aktualitását az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer (ÉBIR) előfeltételi programjairól szóló ISO/TS 22002-es szabványsorozat idén magyar nyelven megjelent két újabb részének a bemutatása adja. Ezen túlmenően kitekintést nyújtunk más ÉBIR-előírások (FSSC 22000, BSI PAS 96:2008 és PAS 96:2014) tartalmáról és a jövőbeni várható változásairól. Nem utolsósorban az ÉBIR általános követelményeit tartalmazó, ISO 22000:2005 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények (ISO 22000:2005) szabvány korszerűsítésének jelenlegi helyzetéről is tájékoztatást kaphatnak a résztvevők.

A szakemberek számára közismert, hogy az élelmiszer- és takarmánybiztonságról az élelmiszerlánc teljes folyamatában gondoskodni kell. Az ISO 22000 pedig a speciális élelmiszer-biztonsági követelményeket rögzíti az élelmiszerláncban működő szervezetek számára. Az egyik ilyen követelmény, hogy a szervezetek hozzanak létre előfeltételi programokat (PRP-ket), valósítsák meg és tartsák fent azokat az élelmiszer-biztonsági veszélyek felügyeletének támogatása érdekében (ISO 22000:2005, 7.2. szakasz).

A fórum legfőbb célkitűzése a szakmai szempontból újdonságnak számító MSZ ISO/TS 22002-3:2016 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 3. rész: Agrárgazdálkodás és MSZ ISO/TS 22002-4:2016 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 4. rész: Az élelmiszer-csomagoló anyag/eszköz gyártása című magyar nyelvű nemzeti szabványok alapos, gyakorlati alkalmazást elősegítő ismertetése. E szabványok nem ismétlik meg az ISO 22000 szerinti követelményeket, így ezeket együtt kell alkalmazni az ISO 22000 szabvánnyal a szervezet sajátosságaihoz igazodó, konkrét előfeltételi programok (PRP-k) létrehozásakor, megvalósításakor és fenntartásakor. Együttes alkalmazásuk támogatja az alapvető higiéniai feltételek ellenőrzését az agrárgazdálkodásban (a növénytermesztésben és állattenyésztésben), illetve az élelmiszer-csomagoló anyag/eszköz gyártása során.

A fórum végén lehetőség lesz az elhangzott előadásokkal kapcsolatban felvetődő kérdések megválaszolására és szakmai eszmecserére is.

Ajánljuk a fórumot az élelmiszerláncban részt vevő, a HACCP-t, az MSZ EN ISO 22000:2005 szabvány szerinti vagy más irányítási rendszert működtető vagy ilyen rendszer bevezetését tervező szervezetek szakemberei, az oktatást, a felkészítést, a tanácsadást végző szervezetek, valamint a tanúsító testületek munkatársai számára.

A szakmai fórum befizetett résztvevői 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg a témában megjelent két élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek témájú szabványt és a résztvevőknek a fórumon való megjelenésről kérésre igazolást állítunk ki.

A szakmai fórum időpontja: 2016. november 24. (csütörtök), 10.00 – 14:30 óra között

Tervezett program
Jelentkezési/Szabványmegrendelő lap

További tájékoztatást ad: Kurucz Csilla, cs.kurucz@mszt.hu