Szakmai fórum az építési állványok biztonságának és szabványainak időszerű kérdéseiről (MSZE 13020:2016)

Pécs, 2016. április 25.
Debrecen, 2016. április 27.

A Magyar Állványépítők Egyesületével közös szervezésben nagy sikerű szakmai konferenciának adott otthont a Magyar Szabványügyi Testület a készelemes fém munkaállványok létesítésével, karbantartásával, ellenőrzésével és bontásával kapcsolatban 2016. március 31-én. A nagy érdeklődésre való tekintettel, a konferencia további két helyszínen ismételten megrendezésre kerül.

A konferencián a résztvevők megismerhették a február 1-jén közzétett MSZE 13020:2016 Készelemes fém munkaállványok létesítésének, használatának és bontásának követelményei előszabványt. Az előszabvány összhangban van a készelemes fém munkaállványokra vonatkozó MSZ EN 12810 Homlokzati állványok előre gyártott elemekből és az MSZ EN 12811 Építési segédszerkezetek szabványsorozatokkal, és az e szabványok szerinti állványok közül a homlokzati és térállványokra vonatkozik. Az egységes alkalmazás elősegítése céljából egyértelmű példát, valamint a jegyzőkönyvre, nyilatkozatra, ellenőrzési listára és az állvány használatát tiltó táblára mintát tartalmaz.

Az előszabvány azonban nem vonatkozik az MSZ EN 12810 és az MSZ EN 12811 szabványsorozatoknak nem megfelelő készelemes fém munkaállványokra, amelyekkel kapcsolatban az építőipari vállalkozások és a hatóságok számára is megfelelő megoldást kell találni. A konferencia tájékoztatást adott a korszerűtlen MSZ 13017:1983 Készelemes könnyűállványok szabványsorozat korszerűsítésének irányáról, illetve az MSZ 17177:2010 Az építőipari, készelemes, fém állványrendszer elemeinek ellenőrzése szabvány folyamatban lévő visszavonásáról. A szabványokkal kapcsolatban a résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy képviseljék az érdekeiket, és megosszák a tapasztalataikat, ezáltal is segítve a jól alkalmazható szabványok létrehozását.

Az állványozással kapcsolatos munkahelyi balesetekkel, s a jellemzően előforduló hibákkal kapcsolatban széles körű információhoz juthattak a konferencia résztvevői, s az előadások tartalmazták, hogy a szabványoknak megfelelő, gondos állványhasználattal ezek miként kerülhetőek el. A konferencia lehetőséget teremtett az állványozásban érintett felek – az állványok gyártói, építői, forgalmazói, használói, ellenőrei és a munkavédelemmel foglakozók – számára a vélemények ismertetésére, az álláspontok ütköztetésére. Ugyanezzel a céllal rendezzük meg a konferencia debreceni és pécsi állomásait is, amelyek a reményeink szerint hasonlóan sikeresen zárulnak.

A szakmai fórumon való részvétel díjmentes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött, továbbá a résztvevők kedvezményes áron vásárolhatják meg a szakmai fórum témáját adó MSZE 13020:2016 előszabványt.

Amennyiben a szakmai fórum felkeltette érdeklődését, várjuk jelentkezését a reka.rathgeber@layher.com e-mail-címen.

Tervezett program és jelentkezési információk - Debrecen
Tervezett program és jelentkezési információk - Pécs

A szakmai fórummal kapcsolatban további tájékoztatást ad:
Bernáth Csaba, (06-1) 456-6935, e-mail-cím: cs.bernath@mszt.hu