Új szabványsorozat – Szerszámgépek biztonsága. Sajtók

A CEN/TC 143 Szerszámgépek. Biztonság európai és az ISO/TC 39 Szerszámgépek biztonságtechnikája nemzetközi szabványosító műszaki bizottság közösen dolgozza ki az EN ISO 16092 Szerszámgépek biztonsága. Sajtók szabványsorozatot, melyet öt részesre terveznek, az alábbiak szerint:

  • 1. rész: Általános biztonsági követelmények
  • 2. rész: Mechanikus sajtók biztonsági követelményei
  • 3. rész: Hidraulikus sajtók biztonsági követelményei
  • 4. rész: Pneumatikus sajtók biztonsági követelményei
  • 5. rész: Mechanikus szervomeghajtású sajtók biztonsági követelményei

A tervezett szabványsorozat úgy feltételezi, hogy a sajtó bármely irányból megközelíthető, figyelembe fogja venni a gép élettartamára vonatkozó, a munkafolyamat bármely fázisában megjelenő veszélyeket, továbbá elő fogja írni a biztonsági méréseket a kezelő és bármely érintett személy számára.

A sorozat alkalmazható lesz a sajtó beépített részegységeként üzemelő kisegítő készülékekre is. A követelmények érvényesek lesznek a kis méretű, nagy sebességű, kis munkadarabokat előállító, egy kezelő által üzemelt gépektől a nagy méretű, viszonylag kis sebességű, nagy munkadarabot előállító, több kezelő által vezérelt gépekig.

A szabványsorozat elsősorban a fémeket hidegen alakító sajtókra fog vonatkozni, azonban alkalmazható lesz más lemezanyagokat (pl. karton, műanyag, gumi, bőr stb.) alakító sajtókra is.

A szabványsorozat 1. és 3. része túl van az első véleményezésen, a további részek azonban még szerkesztés alatt állnak.
A szabványsorozattal kapcsolatban az MSZT/MCS 311 Szerszámgépek biztonságtechnikája nemzeti szabványosító műszaki bizottság dolgozza ki a magyar álláspontot.

A szabványsorozat kidolgozásával és a műszaki bizottságban való részvétellel kapcsolatban további információk Palkovics Mihály szabványosító menedzsertől kaphatók az m.palkovics@mszt.hu e-mail-címen.

Palkovics Mihály
2017. május