Székek és asztalok oktatási intézmények részére

2016. május 1-jén két, az oktatási intézmények fenntartóinak, pályázatkiíróknak stb. hasznos nemzeti szabvány jelent meg: az MSZ EN 1729-1:2016 Bútorok. Oktatási intézmények ülőbútorai és asztalai. 1. rész: Funkcionális méretek, illetve az MSZ EN 1729-2:2012+A1:2016 Bútorok. Oktatási intézmények ülőbútorai és asztalai. 2. rész: Biztonsági követelmények és vizsgálati módszerek.

A nem megfelelő testhasználat során kialakult mozgásmegszokások közismerten sok egészségügyi problémát okozhatnak: mint pl. túlzott izomfeszültséget, kimerültséget, eredménytelen izomkoordinációt, rossz testtartást és különféle mozgásszervi fájdalmakat. Maga a fájdalom is létrehozhat különböző kényszerizomtartásokat, amelyek tovább rontják a helyzetet." (Wikipédia)

Általánosságban az oktatási intézményekbe szánt székeknek és asztaloknak olyannak kell lenniük, hogy segítse a tanulók helyes testtartását. Az EN 1729-es szabványsorozat épp ezért több nemzetközi szabvány figyelembevételével készült és a méretkövetelmények mellett lehetővé teszi a dizájn szabad értelmezését, hogy az oktatási gyakorlat, a technikai és az anyagi körülmények minden országban egyénileg alakíthatóak legyenek. Mindez magában foglalja a funkcionális méretek racionális meghatározását, a minimum- és a maximumértéket.
Ugyanakkor a szabványok olyan bútorokra is vonatkoznak, amelyeken laptopokat vagy más hordozható eszközöket használhatunk, kivéve a speciális célú munkaállomásokat, mint például laboratóriumok vagy workshopok ülőhelyei.

A szabványokat a CEN/TC 207 Furniture európai műszaki bizottság dolgozta ki, melynek munkájáról a linkre kattintva tájékozódhat.

Érdeklődés esetén, a szabványok magyar nyelven való bevezetésének támogatásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen: szabvtit@mszt.hu

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

 Csík Gabriella
2016. május