Megjelent a szakmai körökben régóta várt új betonszabvány

A Magyar Szabványügyi Testület április 1-jén tette közzé az MSZ 4798:2016 Beton. Műszaki követelmények, tulajdonságok, készítés és megfelelőség, valamint az EN 206 alkalmazási feltételei Magyarországon szabványt, amely tartalmazza az MSZ EN 206:2014 Beton. Műszaki feltételek, teljesítőképesség, készítés és megfelelőség szabvány szövegét, a magyarországi alkalmazási feltételeket és hasznos segédleteket, ugyanakkor helyettesíti a tíz éven át eredményesen alkalmazott MSZ 4798-1:2004-et.

Az MSZ 4798 új kiadása tehát kiegészíti az MSZ EN 206:2014-et a hazai alkalmazáshoz szükséges feltételekkel és követelményekkel, illetve ezek egységes értelmezését lehetővé tevő magyarázatokkal, összefüggésekkel, adatokkal, ábrákkal és példákkal, valamint az alábbi új mellékletekkel bővült:

  • N melléklet (tájékoztatás): Betonfedés;
  • O melléklet (előírás): A nyomószilárdság megfelelősége az átadás-átvételi eljárás során;
  • P melléklet (tájékoztatás): A nyomószilárdság értékelése 50% elfogadási valószínűség mellett;
  • Q melléklet (tájékoztatás): Ajánlás a cementek környezeti osztályok szerinti alkalmazására.

A szabvány új környezeti osztályok bevezetésével, s az azokhoz tartozó követelmények meghatározásával segíti a megfelelő beton kiválasztását. Kiegészítő követelményeket fogalmaz meg a szilárd beton fagy- és kopásállóságára, valamint az egyedi és átlag nyomószilárdság-vizsgálati eredmények kapcsolatára.
A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Az MSZT a szabvány közzététele kapcsán A betonok előállításához és vizsgálatához kapcsolódó szabványok (MSZ 4798:2016) címmel SZAKMAI FÓRUMOT tart, amelyen a szakterület elismert szakértői az MSZ EN 206:2014 és az MSZ 4798:2016 változásait és a kapcsolódó témaköröket fogják ismertetni.

Amennyiben a szakmai fórum felkeltette érdeklődését, várjuk jelentkezését.

Program
Jelentkezési lap

Amennyiben szeretne jobban megismerkedni a szabványosítás témakörével, forduljon hozzánk bizalommal. Az MSZT vállalja interaktív, személyre szabott konzultáció keretein belül ezek alapos ismertetését.

Bernáth Csaba
2016. április