Hogyan javíthatjuk a projektek teljesítményét?
Szakmai fórum az MSZ ISO 21500:2015 Útmutató a projektvezetéshez szabvány kapcsán

Helyszín: MSZT Székház (Budapest 1082. Horváth Mihály tér 1.)          

Időpont: 2015.05.13. (szerda) 10:00 – 14:00 óra

Jelentkezési határidő: 2015.május 12.

A projektvezetés az egyik kulcsfontosságú készség, amelyre a szervezeteknek szükségük van világszerte. Egy előrejelzés szerint 2010 és 2020 között a világ GDP-jének 20%-át minden évben projektekre fogják költeni. Ugyanakkor a következő években jelentős lesz az ezen a területen dolgozó szakemberek nyugdíjba vonulása is. Mindezek azt vetítik előre, hogy komoly igény lesz felkészült projektvezetőkre.

Minden szervezetnek, akár elismeri, akár nem, vannak projektjei. Mit is jelent a projekt? Az MSZ ISO 21500:2015 szerint „egyedi folyamatcsoportok összessége, amelyek összehangolt és felügyelt tevékenységeket jelentenek kezdési és befejezési dátumokkal…". A projektek során eljárásokat, eszközöket, technikákat és kompetenciákat alkalmazunk, ezt hívjuk projektvezetésnek. A projektek főleg új szervezeti képességek megvalósítását tűzik ki célul, az új igényeknek való megfelelés vagy az új lehetőségek megvalósítása érdekében.

Mivel valószínű, hogy szakmai pályafutása során, akár projektvezetőként, projektszponzorként vagy egy projektcsapat tagjaként, bárki kapcsolatba kerülhet projektekkel, a projektvezetés alapvető megértése mindenki számára fontos lehet. A kommunikáció megkönnyítésének, a gyorsaság és a minőség javításának, a projekt eredményes befejezésének kulcsa, hogy a projekt minden érintettje azonos nyelvet beszéljen.
A projektvezetéssel kapcsolatos szakmai fórum fő célja, hogy megismertesse a résztvevőket a projektvezetési fogalmakkal és folyamatokkal, amelyek a projektvezetés legjobb gyakorlatait alkotják, és amelyek fontosak és hatással vannak a projektek teljesítményére.

Az új szabvány várható előnyei a projektvezetési közösség számára a következők:

  • segíti a projektek és a szervezetek közötti tudásátadást, mivel javítja a projektek eredményes lezárását;
  • elősegíti a tenderkiírási folyamatokat, mivel közös terminológiát alkalmaz;
  • lehetővé teszi a többnemzetiségű szervezetek számára, hogy összehangolják projektvezetési folyamataikat és rendszereiket;
  • olyan keretet ad a projektvezetés alapelveihez és folyamataihoz, amelyre építkezni lehet a projektvezetés további fejlesztése során.

Az MSZ ISO 21500:2015 Útmutató a projektvezetéshez szabványt bármely szervezet alkalmazhatja, beleértve a közszolgálati, magán vagy közösségi szervezeteket, bármilyen típusú projekt esetén, függetlenül annak komplexitásától, méretétől vagy az átfutási időtartam hosszától.

Az MSZT/MB 258 Projektvezetés, program- és projektállomány-irányítás nemzeti szabványosító műszaki bizottság tagjainak és szakértőinek lelkes és kitartó munkája, valamint anyagi támogatása jelentősen hozzájárult az MSZ ISO 21500:2015 Útmutató a projektvezetéshez szabvány megjelentetéséhez. 

E szabvány magyar nyelvű kiadását a GAVERAN Kft., a HyperTeam Üzleti és Informatikai Tanácsadó Kft., a Magyar Projektmenedzsment Szövetség, az Óbuda Group, a PEDRANO Csoport és Ulicsák Béla, a Budapesti Corvinus Egyetem szakértője támogatta.

A szakmai fórum befizetett résztvevői – a támogatásoknak köszönhetően – rendkívüli kedvezménnyel vásárolhatják meg az érintett szabványt.

Amennyiben a szakmai fórum felkeltette az érdeklődését, a jelentkezési lap megküldésével szíveskedjen jelezni részvételi szándékát.

Tervezett program 
Jelentkezési lap