Szabványos síelés

Sípályák

Ha Ausztriába készülünk síelni az egyes sípályák besorolását, nehézségi fokát, jelölését, illetve a feliratokat az ÖNORM S 4611 szabvány tartalmazza. A szabványt azért készítették, hogy a pályákat egységes szempontok alapján tudják minősíteni, ugyanakkor az egységes grafikai jelképekkel a balesetek kockázatát csökkenteni. Tehát, ha szomszédinknál járunk, biztosak lehetünk abban, hogy színvonal és védelem tekintetében egységes képet kapunk.
A sípályán a síelők biztonsága érdekében az egyes pályatípusokat az alábbiak szerint jelölik:

  • Kék pálya a kezdő és a tapasztalatlan síelőknek ajánlott. Hossz- és keresztirányú lejtése nem haladhatja meg a 25%-ot;
  • Piros pálya közepes nehézségű, ezért a tapasztaltabb síelőknek ajánlott;
  • Fekete pálya nagy kihívást jelent még a gyakorlott síelőknek is, ezért csak tökéletesen síelőknek ajánlott.

Sípályakezelő-gépek

A legtöbb szabadidős síelő az ápolt, sima lejtőt preferálja, melyet a hajnalban vagy az alkonyatban dolgozó pályakezelő-gépekkel biztosítják. Szélsőséges időjárási viszonyok esetén előfordul, hogy a síelők találkoznak pályakezelő-gépekkel, de ilyenkor a síelőnek saját biztonsága érdekében figyelembe kell vennie, hogy ezek a lánctalpas gépek nem irányíthatóak könnyen, ezért közelükben fokozott elővigyázatosság indokolt. A pályakezelő-gépre vonatkozó biztonsági követelményeket az MSZ EN 15059:2009+A1:2015 tartalmazza.

 

Hóágyú

Ha a téli sportok szerelmeseinek az időjárás nem biztosít megfelelő mennyiségű havat, az hóágyúkkal biztosítható, amellyel szinte minden osztrák sípálya rendelkezik. A módszer döntő tényezője a minőség és a tartósság, amelyhez elegendő minőségű vízre van szükséges. A mesterséges hó kiváló minőségét Ausztriában az ÖNORM M 6257-nek megfelelő vízzel biztosítják.

Biztonság a sífelvonókon

Nem számít, hogy melyik felvonótípust használjuk a feljutáshoz, a cél a megbízhatóság és a biztonság, melyhez az alábbi szabványok alkalmazása is hozzájárul:

MSZ EN 1709:2005 Személyszállításra tervezett kötélpálya-berendezések biztonsági követelményei. Próbaüzemelés, karbantartás, működés közbeni ellenőrzés
MSZ EN 12397:2005 Személyszállításra tervezett kötélpálya-berendezések biztonsági követelményei. Üzemelés

Téli sportruházat

Milyen sportruhákat csomagoljunk a bőröndünkbe? Nagyon egyszerű, hiszen a mai sportruházat nem csak a legújabb divatot követi, hanem innovatív anyagokat is használ. Természetesen a ruháknak elsősorban a hideg, a nedvesség és a szél ellen kell védeniük, és ha betartjuk a már nagymamáink idejében is sokszor emlegetett elvet, hogy öltözzünk rétegesen, a náthát és/vagy az influenzát elkerülhetjük. Az MSZ EN 342:2004 Védőruházat. Ruhaegyüttesek és ruhadarabok hideg elleni védelemhez c. szabvány figyelembe veszi azt a tényt is, hogy a szél befolyásolja hőérzetünket és az izzadás során keletkezett nedvességtől minél hamarabb szeretnénk megszabadulni. Tehát a ruhák vizsgálata kiterjed a hőszigetelő és a légáteresztő tulajdonságokra is.

Mivel a kezünk és a lábunk hidegben nagyon gyorsan fázni kezd, ezért védelmükre különösen jól szigetelő termékre van szükségünk. Az MSZ EN 511 Védőkesztyűk hideg ellen c. szabványnak megfelelő termékekkel ez biztosítható.

Éles látás minden időben

A jó szemüveg kontraszterősítő lencséjű és hóesésben segíti a látást, UV-sugárzás ellen megfelelően véd, nem törik/deformálódik, jól szellőző és a széltől is óv. A MSZ EN 174 Személyi szemvédő eszközök. Síszemüvegek lesiklóknak c. szabványnak való megfeleléssel ezen a kívánalmak teljesülnek.

Fényvédelem

Mivel a napsugárzás nagyon erős a hegyekben, ajánlatos arcunkat magas fényvédő faktorú krémmel bekenni. Az MSZ EN ISO 24442 és az MSZ EN ISO 24443 szabványok napfényvédő termékek vizsgálati módszereit tartalmazzák.

A fej védelme

Akár síelésről, akár snowboardozásról van szó az elsődleges szempont a biztonság. Ezért fejvédőt szinte magától értetődően viselnek a gyermekek, és egyre inkább a felnőttek is. Hiszen a cél, hogy csökkentsük az esés vagy ütközés miatti kockázati tényezőket. Azért, hogy a síelő feje valóban védve legyen az MSZ EN 1077 Fejvédők alpesi sízők és hódeszkások részére szabvány szerinti bukósisakot kell viselnie.

Forrás: Az ÖNORM honlapja.

 Csík Gabriella
Kuzmanné Huber Mónika
2017. január