4426998415_0f6a6daa04_o.jpgKorszerűsített szabvány a sugárterhelés mérésére

Az ionizáló sugárzás életet menthet, ám komoly károkat is okozhat. Annak érdekében, hogy minden helyzetben megfelelően felmérhessük az ionizáló sugárzás hatásait a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet nemrég korszerűsítette az ISO 15382:2015 nemzetközi szabványt.

Az ionizáló sugárzást számos iparág és szakterület alkalmazza, ilyen például az orvosi diagnosztika és sugárterápia, a nukleáris energia, a repülőterek röntgenberendezései, vagy a geológiai kutatások. Mindez azt jelenti, hogy sugárterhelésnek sok ember van kitéve mindennapjai során. Azonban van egy biztonságos határérték, mely még nem károsítja a szervezetet. Ez az érték minden szerv esetén eltérő, mert az emberi szervezet szervei mind másként reagálnak az egyes dózisokra.

Testünk felszínét, így bőrünket is, meg kell védenünk bizonyos szöveti reakcióktól, mint például a fekélyek kialakulásától. A túlzott terhelés szemünkre is káros lehet, hiszen a szemlencsén kialakulhat akár a szürke hályog is.  

Az ISO 15382:2015 Sugárvédelem. A szemlencsét, a bőrt és a végtagokat érő sugárzás expozíciójának ellenőrzésére szolgáló eljárások mérése című szabványt a közelmúltban felülvizsgálták. Az új változat figyelembe veszi a szemlencse azonos dózisú terhelését és az ehhez kapcsolódó új határértéket, valamint a legújabb tanulmányok tapasztalatait. A szabvány korszerűsített tartalma elősegíti az orvosi terület rutin dozimetriai méréseinek javítását is.

Ízelítő a szabványból

A nemzetközi szabvány nemzeti szabványként való bevezetésére, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Forrás: http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref2036

2016. február