Bővített tartalommal megjelent a sprinklerberendezésekre vonatkozó korszerűsített új szabvány

2015. november 1-jén megjelent az MSZ EN 12845:2015 Beépített tűzoltó berendezések. Sprinklerberendezések. Tervezés, kivitelezés és karbantartás hivatkozási számú és című nemzeti szabvány, amely a korábban kiadott MSZ EN 12845:2004+A2:2009-hez képest több, a sprinklerberendezésekkel kapcsolatos követelménnyel bővült.

A szabvány három új mellékletet is tartalmaz:

  • a sprinklerek vezérlési módjának specifikus alkalmazása (CMSA);
  •  példa a sprinklerberendezések műszerezett csőkapcsolási tervére (P&ID);
  • „korai elfojtású, gyors reagálású" (ESFR) sprinklerek védelmi előírásai.

E szabvány a TvMI 6.1:2015.03.30. Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése azonosító számú és című tűzvédelmi műszaki irányelvben is több helyen meghivatkozásra került. Az európai szabvány legújabb változata angol nyelven lett bevezetve és jelentős változásokat tartalmaz az előző, a TvMI 6.1:2015.03.30.-ban hivatkozott kiadáshoz képest. Ezért a sprinklerekre vonatkozó szabályozás összehangolása, az egységes értelmezhetőség megteremtése és a hatósági tevékenység megkönnyítése érdekében szükség lenne a szabvány magyar nyelvű kiadására, mivel az eltérő fordítások (értelmezések) a szerződéses kapcsolatokban súlyos, pénzügyi következményekkel és bírósági eljárásokkal járó zavarokat okoznak. Az MSZT által kiadott magyar nyelvű változat – ugyanakkor nem egyszerűen a forrásszabvány fordítása, hanem annak magyar nyelvű értelmezése – a forrásszabvány tartalmát pontosan visszaadó, annak tartalmával azonos, a magyar szabványrendszerbe illesztett HITELES dokumentum.
A szabvány magyar nyelvű kiadásához keressük azon potenciális támogatókat, akikkel összefogva, együttes erővel a hivatalos magyar nyelvű változatot elkészíthetnénk.

A támogatással kapcsolatban további információért kérjük, keresse munkatársunkat a m.palkovics@mszt.hu elérhetőségen.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltjában  vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Palkovics Mihály
2015. december