Sikerkönyvek és sikerszabványok 25% kedvezménnyel: ACÉLOK, ÖNTÖTTVASAK és ACÉLKALAUZ, valamint ezek szabványai

Vásárolja meg kedvezménnyel a két szakkönyvet és a szakkönyvekben hivatkozott szabványokat!

Így 25% kedvezménnyel kaphat egy csomagban két sikerkönyvet nyomtatott formátumban és 44 digitális formátumú szabványt.

Az akció 2015. március 13-áig tart.

Kiadványismertető

Az MSZT „Acélok, öntöttvasak” című kiadványa hathatós segítséget nyújt a műszaki felsőoktatásban tanulók és oktatók számára feladataik megoldásához, de az acélokkal és öntöttvasakkal kapcsolatos ismeretek elsajátításához is.

A 48 európai szabványban közzétett jellemzők (245 darab táblázat) gyűjteményes kiadványa az egyes acélcsoportok mechanikai tulajdonságait, hőkezelési és melegalakítási adatait, az anyagvizsgálati jellemzők szabatos meghatározását öleli fel, valamint útmutatást is tartalmaz az egyes anyagok célszerű felhasználási területéiről.

Az összeállításban szerepelnek azok az anyagok is, amelyeket hazánkban a felhasználók a tervezésben, illetve a gyártmányaikban gyakran használnak, és amelyeknek a gyári jelölése nem minden esetben egyezik meg az EN 10027 jelöléseivel; továbbá megtalálhatók a hegesztőanyagok, műszaki gázok főbb jellemzői és felhasználási területei is.

A könyvben közöltek nem helyettesítik az egyes érvényes szabványokat, de hasznos tájékoztatást adnak, ami a felsőfokú műszaki képzésben az oktatók és a diákok számára is hasznos.

A könyv tartalomjegyzéke és az idézett szabványok:

Fejezet

Cím

Szabvány

1.

Acélok csoportosítása

MSZ EN 10020

2.

Acéljelölési rendszerek

MSZ EN 10027-1
MSZ EN 10027-2

3.

Anyagvizsgálati mérőszámok

 

 

Szakítóvizsgálat

MSZ EN 10002-1

 

Ütővizsgálat

MSZ EN 10045-1

 

Keménységmérések

 

 

Brinell-keménységmérés

MSZ EN ISO 6506-1

 

Vickers-keménységmérés

MSZ EN ISO 6507-1

 

Rockwell-keménységmérés

MSZ EN ISO 6508-1

4.

Melegen hengerelt szerkezeti acélok

 

 

Ötvözetlen szerkezeti acélok

MSZ EN 10025-2

 

Normalizált/normalizálva hengerelt hegeszthető finomszemcsés szerkezeti acélok

MSZ EN 10025-3

 

Termomechanikusan hengerelt hegeszthető finomszemcsés szerkezeti acélok

MSZ EN 10025-4

 

Légkörikorrózió-álló acélok

MSZ EN 10025-5

 

Nagy folyáshatárú szerkezeti acélokból készült, nemesített lapos termékek

MSZ EN 10025-6

5.

Automataacélok

MSZ EN 10087

6.

Nemesíthető acélok

 

 

Nemesíthető acélok

MSZ EN 10083-1

 

Bóracélok

MSZ EN 10083-3

7.

Betétben edzhető acélok

MSZ EN 10084

Az acélokkal foglalkozó másik MSZT-kiadvány az „Acélkalauz”, amely az európai és a korábbi nemzeti szabványok szerinti hasonló acélminőségek és öntöttvasak gyűjteménye.

A szakemberek munkáját egyszerűsíti, hogy az acélokra és acéltermékekre vonatkozó szabványok szinte teljes méretékben európai szabványok, melyek az EU és az EFTA tagországaiban nemzeti szabványként érvényesek, és látszólag szükségtelenné válnak a különböző szabványok szerinti acélminőségek közötti átfedést tartalmazó táblázatok. A mindennapi munka során azonban sok helyen a ma már érvénytelen acéljeleket tartalmazó régi műszaki dokumentációk, műszaki rajzok, technológiai utasítások, tankönyvek alapján kell dolgozni. Ilyen esetekben különösen értékes segítséget nyújt ez az adatbázis, amely a fontosabb, már érvénytelen nemzeti anyagjelek és az európai szabványok (lásd az MSZ EN kibocsátói jelű szabványokat) szerinti acélok és öntöttvasak közötti megfelelőséget tartalmazza.

A hasonló acélminőség fogalma jelen esetben az acélok szabványokban előírt vegyi összetételének, mechanikai és fizikai tulajdonságainak lehető legnagyobb mértékű egyezőségét jelenti. Az öntöttvasak esetében a megfelelőség alapja az azonos mechanikai tulajdonságok. A korábbi nemzeti szabványokban lévő, jelenleg már érvénytelen anyagminőségek jelei közül a kiadvány csak azokat tartalmazza, amelyek valamelyik EN szerinti anyagminőségnek megfelelnek. Azonban hangsúlyozzuk, hogy a korábbi anyagok MSZ EN szerinti anyagminőségekkel való helyettesítése esetében gondosan mérlegelni kell az esetleges eltérésekből származó hatásokat.

A kiadvány 35 különböző szabvány acél- vagy öntöttvas-minőségeihez hasonló régi magyar, német, francia, olasz, spanyol, svéd és angol szabványok szerinti anyagminőségek jeleit adja meg. Az egyes acélminőségek kikeresését könnyíti meg a tárgymutató, amelyben az EN szabvány szerinti acélok és öntöttvasak a jelük, illetve a számjelük szerinti sorrendben találhatók meg, valamennyi anyagminőség pedig a jel szerint van rendezve.

Ezeknek a kiadványoknak az utolsó példányai most 25% kedvezménnyel megrendelhetők, továbbá a két említett kiadványban hivatkozott 44 db szabványt, a szakkönyvek mellékleteként CD-re írva egy csomagban szintén 25%-os kedvezménnyel lehet megvásárolni. 

A kedvezmény és a megrendelés részleteiről  a kiado@mszt.hu e-mail címen, illetve a 4566 806-os telefonszámon lehet érdeklődni. A szakkönyvek és a szabványok szakmai tartalmáról bővebb információt a j.szabo@mszt.hu e-mail címen lehet kérni.
A kedvezmények az MSZT Webáruházában nem vehetők igénybe.

2015. február