Sikeres szakmai képzés az ISO/IEC 27001 szabvány változásairól

A Magyar Szabványügyi Testület 2014. június 5-én egész napos szakmai képzést tartott Naprakész információbiztonsági ismeretek címmel, melynek célja az új ISO/IEC 27001:2013 nemzetközi szabványt bevezető MSZ ISO/IEC 27001:2014 Informatika. Biztonságtechnika. Információbiztonsági irányítási rendszerek. Követelmények című szabvány ismertetése, az információbiztonsági irányítási rendszerekre vonatkozó követelmények változásainak bemutatása, egységes értelmezése, az új szabvány alkalmazásának elősegítése és az annak megfelelő rendszerre való átállással kapcsolatos feladatokra való felkészítés volt.

A képzést az INFOBIZ Informatikai, Információbiztonsági és Vezetési Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója Dr. Horváth Zsolt tartotta, aki színvonalas előadásával az alábbi témakörökben nyújtott átfogó áttekintést:

  • Az MSZ ISO/IEC 27001:2014 szerkezetének bemutatása.
  • Az irányításirendszer-szabványok új követelményrendszerének alkalmazása az MSZ ISO/IEC 27001:2014-ben, az integráció lehetősége.
  • A szabvány új kiadása szerinti új követelmények.
  • A szabvány korábbi és új kiadása szerinti követelmények megfeleltetése.
  • Az átállás lépései a korábbi szabvány szerinti információbiztonsági irányítási rendszerről (IBIR-ről) az újra (az IBIR-t már működtető szervezetek számára)

A képzésen aktívan részt vevő 24 fő sikeresen teljesítette az előadást záró vizsga követelményeit és egy MSZT által kiállított oklevéllel lett gazdagabb.

A képzés sikerét és az információbiztonsági téma iránti fokozott érdeklődést figyelembe véve  az MSZT ősszel újból megszervezi a naprakész információbiztonsági ismeretek oktatását.

Az MSZ ISO/IEC 27001:2014 Informatika. Biztonságtechnika. Információbiztonsági irányítási rendszerek. Követelmények című szabványt a Magyar Szabványügyi Testület 2014. június 1-jével tette közzé. A szabvány megvásárolható vagy megrendelhető az MSZT Szabványboltban (1082 Budapest, Horváth Mihály tér 1, tel.: (1) 456-6892), illetve elektronikus formában beszerezhető a www.mszt.hu/webaruhaz címen.