Sikeres szakmai fórum az érzékszervi vizsgálatok témakörében

A Magyar Szabványügyi Testület 2015. január 28-án újabb sikeres szakmai fórumot rendezett Hogyan változnak az érzékszervi vizsgálatok az új nemzetközi szabványok bevezetésével? címmel.

A szakmai fórumon 25 szakember vett részt. A szakmai fórum célja az volt, hogy két téma köré csoportosítva bemutassa az elmúlt fél évben magyar nyelven megjelent érzékszervi vizsgálatokról szóló honosított nemzetközi szabványokat.

Az első téma a kávé érzékszervi vizsgálata, amely a következő három nemzeti szabvány gyakorlati alkalmazását mutatta be: az MSZ ISO 3509:2007 Kávé és kávétermékek. Szakszótár, az MSZ ISO 6668:2014 Zöld kávé. Az érzékszervi vizsgálatokban felhasznált minták előkészítése és az MSZ ISO 10470:2014 Zöld kávé. A hiba referenciatáblázata.

A fórum második részében a résztvevők megismerhették az érzékszervi vizsgálat során általánosan alkalmazásra kerülő, új kiadású nemzeti szabványok főbb követelményeit 

és az áttérés esetén a változásokat: az MSZ ISO 3972:2014 Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Az ízérzékenység vizsgálati módszere, az MSZ EN ISO 8586:2014 Érzékszervi vizsgálat. Általános útmutató a kiválasztott bírálók és az érzékszervi szakértő bírálók kiválasztásához, képzéséhez, valamint folyamatos ellenőrzéséhez (ISO 8586:2012, 2014-06-15-i javított változat), és az MSZ ISO 8587:2014 Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Rangsorolás című szabvány, amely a hasonló című MSZ 7304-7:1980 jelzetű nemzeti szabványt visszavonta.Továbbá a kiadás alatt álló MSZ EN ISO 8589:2015 Érzékszervi vizsgálatok. Általános útmutató a bírálati helyiségek tervezéséhez című szabvány képekkel bemutatott ismertetése és gyakorlati tanácsok is elhangoztak.

A részt vevő szakemberek a fórumon három színvonalas előadáson vehettek részt:

  • Beszámoló az MSZT/MB 612 „Érzékszervi vizsgálatok" nemzeti szabványosító műszaki bizottság munkájáról, Kurucz Csilla szabványosító menedzser, Magyar Szabványügyi Testület
  • Kávék szabványos érzékszervi minősítései, Dr. Sipos László egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem Árukezelési és Érzékszervi Minősítési Tanszék, Érzékszervi Laboratórium
  • Több mint egy kóstolás – szabványok az objektív érzékszervi vizsgálatokért, Dr. Kókai Zoltán egyetemi docens, mb. tanszékvezető, Budapesti Corvinus Egyetem Árukezelési és Érzékszervi Minősítési Tanszék, Érzékszervi Laboratórium

A szakmai fórum résztvevői 20% kedvezménnyel vásárolhatták meg a témában megjelent hat érzékszervi vizsgálati szabványt. A megjelenő magyar nyelvű érzékszervi vizsgálati szabványokról a továbbiakban rendszeres időközönként hasonló fórumot tervezünk tartani.

2015. február