Rendőrségi lőfegyverek európai műszaki ajánlásai

A törvények, a rendőrségi taktikai felszerelések és a követelmények országonként eltérőek. Ezért az Európán belüli közös műszaki ajánlásoknak és ellenőrzési módszereknek elég rugalmasnak kell lenniük ahhoz, hogy ne korlátozzák a nemzeti döntéshozatalt vagy a rendőrségi taktikát, de garantálják a kiváló minőségű eszközöket, biztosítva ezzel a rendőrök biztonságát. Továbbá, a közös ajánlásoknak rugalmasnak és összeegyeztethetőnek kell lenniük a nemzeti feltételekkel, így egynél több elfogadható technikai megoldást kell nyújtaniuk (egyértelmű fogalmakkal, vizsgálati módszerekkel).

A fenti szemlélet tükrében az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) 2015 januárjában megalakította a CEN/WS PFT-t, amelynek titkársági feladatait az Osztrák Szabványügyi Intézet (ASI) látta el és tagjai az alábbi ajánlásokat dolgozták ki a rendőrségi lőfegyverekre:

CWA 17094-1:2016 Rendőrségi lőfegyverek. 1. rész: A rendőrségi pisztoly és karabélylőszerek jellemzői.Ajánlások
CWA 17094-2:2016 Rendőrségi lőfegyverek. 2. rész: A rendőrségi pisztoly és támogatófegyverek. Ajánlások
CWA 17094-3:2016 Rendőrségi lőfegyverek. 3. rész: A rendőrségi puskalőszerek jellemzői. Ajánlások

 

A munkaértekezleti megállapodások megvásárolhatóak az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Érdeklődés esetén a CWA-k nemzeti szabványként való bevezetésére, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Csík Gabriella
2017. március