Megalakult a projektvezetés magyar nemzeti szabványosító műszaki bizottsága

Magyar nemzeti szempontból jelentős eseményről számolhatunk be a szakterület érintettjeinek. 2013. április 5-én megtartotta alakuló ülését az MSZT/MB 258 „Projektvezetés, program- és projektállomány-irányítás" nemzeti szabványosító műszaki bizottság, amelynek elsődleges feladata a bekapcsolódás a nemzetközi szabványosításba.  A csatlakozott szakemberek munkájukkal részt vállalhatnak a nemzetközi szabványok kidolgozásában, tapasztalataikat megoszthatják a nemzetközi közösséggel, befolyásolhatják ezzel a nemzetközi szabványok tartalmát és részt vehetnek a szabványosítás eredményeinek hiteles terjesztésében. Az ISO 21500:2012 „Guidance on project management" nemzetközi szabvány kidolgozásával és közreadásával a szabványosítási folyamat nem záródott le, ellenkezőleg, éppen csak elkezdődött.
Az elvégzendő feladatok közé tartozik a terminológia kidolgozása, a projektvezetés kapcsolatainak megteremtése, a programok és a projektállomány kidolgozása, a kormányzás értelmezése a szervezetben, a projektszemélyzet képességeinek, adottságainak meghatározása, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Mindez az elkövetkező 5-7 évben bőven ellátja munkával a bizottsági tagokat.
A tagság soraiban üdvözölhetjük a projektmenedzsment-szervezetek képviselőit, egyetemi szakembereket, tanácsadókat és gyakorló szakembereket. Várjuk további érdeklődők jelentkezését, akik érvényt kívánnak szerezni érdekeiknek, vagy csak kedvet éreznek ehhez az úttörő munkához.

 

Torner István
szabványosító menedzser
az MSZT/MB 258 titkára