http://www.bt.dk/sites/default/files-dk/node-images/177/5/5177551-parkour.jpgParkour az extrém sporttrend

Európai szabvány (EN 16899) készül
Parkour-berendezések. Biztonsági követelmények és vizsgálati módszerek
címmel

A parkour olyan utcai extrémsport, amelynek lényege, hogy minden, ami körülvesz bennünket voltaképpen potenciális akadálypályaként fogható fel. Egyetlen szabály létezik, mégpedig az, hogy A pontból B pontba minél gyorsabban és minél látványosabban jussunk el. A parkourban nincsenek szigorúan meghatározott kötött mozdulatok vagy mozdulatsorok. Minden akadályon való átkelés egyedi és egyéntől függő. A parkour lényege, hogy a test izomzatát fejlesszük, valamint a megfelelő technikával minél hatékonyabban keljünk át egy-egy akadályon. Akárcsak a többi sport e sportág is olykor veszélyeket rejt magában, hiszen nehezebb ugrásokból, falfutásból, szaltókból áll. Egy rossz lépés vagy ugrás kárt okozhat az ízületben, ami akár komoly sérüléshez is vezethet. Éppen ezért a biztonság és a körültekintés alapfeltétel. A sportoló célja az is, hogy az ugrássor kreatív és egyedülálló legyen, ám ennek kivitelezéséhez szükséges, hogy a „szabadfutó" pontosan tudja előre, hogy hova fog megérkezni a lehető legbiztonságosabban. A parkourt az 1980-as években Franciaországban fejlesztették ki, melyről egy francia filmet is forgattak Yamakasi címmel, ami mára a sportágat űzők körében kultuszfilmmé nőtte ki magát. 

A parkour kedvelőinek ma már nemcsak az utcán található eszközök állnak rendelkezésre, hanem külön erre a célra szánt/gyártott pályák, berendezések, felszerelések is. Ezért az Európai Szabványügyi Bizottság úgy döntött, hogy európai szabványt készít annak érdekében – segítve a sporteszközök tervezőit, vásárlóit, felhasználóit, ellenőrzőit –, hogy a piacra minél biztonságosabb eszközök/berendezések/létesítmények kerüljenek ki. A berendezések kialakításakor külön figyelmet fordítottak arra, hogy azokat mind a kezdő, mind pedig a tapasztalt sportolók használni tudják. Mivel a berendezések általában a földhöz tartósan rögzítettek, a szabvány követelményeket fog meghatározni a parkour-berendezések telepítési és karbantartási jellemzőivel kapcsolatban is, figyelembe véve az adott területi adottságokat – a többi építménytől való elkülönítést, a magasságot –, valamint a játszóterek és sportpályák megfelelő használatát. Továbbá kiterjed az ideiglenes használatra alkalmas eszközökre is.

Ízelítő a szabványtervezetből

Az európai szabvány várhatóan 2017 elején fog megjelenni, amelyet az MSZT kötelezően bevezet nemzeti szabványállományába.

A szabványtervezet (prEN 16899) megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail címen a Megrendelőlap kitöltésével.

A magyar nyelvű bevezetés támogatásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársunkat a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Csík Gabriella
2015. szeptember