Részt vettünk az Országházban tartott 2016. évi Pálinka Országkóstoló eredményhirdetési gáláján

Az újjáalakult Pálinka Nemzeti Tanács meghívására 2016. június 21-én első alkalommal testületünk meghívást kapott a Pálinka Országkóstoló 2016. évi országos pálinka- és törkölypálinka-verseny és nemzeti pálinkakiválóságok kiválasztásának eredményhirdetési gálájára, amelyet az Országház Felsőházi termében tartottak.

A díjátadás a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd a pálinkalovagrendek bevonulása következett. A résztvevők körét a díjazott pálinka-előállító cégek képviselőin kívül a leköszönő, ill. a jelenlegi Pálinka Nemzeti Tanács tagjai, szakmai szervezetek, valamint számos minisztérium és állami intézmény magas rangú tisztségviselője alkották.

A megnyitóbeszédet Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úr tartotta, aki kiemelte, milyen örvendetes,hogy az országkóstolóra minden eddiginél több termelő, 51 kereskedelmi főzde 327 tétellel nevezett. Ezt követően Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára számolt be arról, hogy idén a múlt évi 107-tel szemben 172 tételt minősítettek pálinkakiválóságnak. A díjkiosztón Mihályi László úr, a PNT elnöke, Béli Géza alelnök úr és Panyik Gáborné dr. szakmai igazgató asszony is méltatta az ez évi verseny eredményeit.

 

Ez évben több arany, ezüst és bronz minősítést, valamint 24 champion-díjat is odaítélt a zsűri, amelyeknek díjkiosztójára a gálán került sor. Az MSZT képviseletében Kurucz Csilla, az MSZT/MB 621 nemzeti szabványosító műszaki bizottság titkára a miniszter úrral az év szilvapálinka-díjazottjának gratulálhatott.
A zsűri Magyarország idei legjobb pálinkájának címét az Árpád és Vadász Pálinkák – Kisrét Manufaktúra Kft. prémium piros vilmoskörte pálinkájának ítélte. 2016-ban a legeredményesebb pálinkafőzdének járó elismerést is az Árpád és Vadász Pálinkák – Kisrét Manufaktúra Kft. kapta.

Az ünnepélyes esemény zárásaként a résztvevők közösen elénekelték a Szózatot.

Forrás: www.kormany.hu

Kurucz Csilla
2016. július