Összefoglaló a CEN és a CENELEC közgyűléséről

Az európai szabványügyi bizottságok 2014 júniusában a Török Szabványügyi Testület (TSE) meghívására Isztambulban tartották éves közgyűlésüket.  A közgyűlések fő témája az úgynevezett „ezüstgazdaság" volt, vagyis hogy az idősödő társadalom miként járul hozzá a gazdasági folyamatokhoz, ezen belül a szabványosításhoz.

Első előadóként a TSE elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke számolt be a Bizottság idősekkel kapcsolatos tevékenységeiről, végül a dán „Idősek Platformja" szervezet elnöke - melynek a nyugdíjas korú dánok fele a tagja - írta körül, hogy az idősek elvárásait hogyan lehet beépíteni a szabványokba.

Ezek után négy párhuzamos ülésszakaszra bontották a konferenciát az alábbi témák szerint:

  1. Egészségügyi szolgáltatások
  2. Idősbarát városok, otthonok és környezet
  3. Az ezüstgazdasághoz szükséges képességek
  4. Technológia és innováció a független élethez és aktív időskorhoz

Az MSZT képviselője a 2. szekcióban vett részt, ebben szó volt a középületek és otthonok megközelíthetőségéről, az „okos városokról" és az ehhez kapcsolódó 420-as és 376-os szabvány-kidolgozási mandátumokról.

Beszámoltak az Írországban bevált ingyenes népszerűsítő kezdeményezésről, ami az épülettervezésben kiemelte a „tervezz mindenkinek" elvét. (http://www.universaldesign.ie/files/bfe/BfE-9-planning.pdf)

Spanyol kollégáink tájékoztatást adtak még a CEN/CLC JWG 5 „Tervezés mindenkinek" munkacsoport folyamatban levő ügyeiről és munkaprogramjáró is.

A CEN és a CENELEC zártkörű közgyűlései a szokásos rend szerint zajlottak, az előző éves költségvetéseket elfogadták, az alelnöki és főigazgatói beszámolók elhangzottak és előadást tartott néhány fontosabb érdekelt fél képviselője (Európai Bizottság, EFTA, ISO, IEC, ETSI).

Ezek közül közérdekű információként - sajnálatos módon negatív bejelentéssel -  kiemelhető volt a bizottsági beszámoló. Ebben elhangzott, hogy annak ellenére, hogy a szabványosításról szóló, 2013-ban kiadott új európai rendelet kiemelt fontosságúnak ítélte a szabványosítást, a megújult Európai Parlament csökkentette a Bizottság költségvetését, ezáltal a következő időszakra kevesebb lesz  a szabványosításra szánt, elérhető európai támogatás. Ez negatív hatással lehet az MSZT működésére is, tekintettel az utóbbi időszakban megcsappant hazai forrásokra.

A CENELEC megválasztotta soron következő elnökét. A jelenlegi elnök mandátumának lejártakor, 2016-tól Bernhard Thies, a német elektrotechnikai bizottság képviselője lesz a CENELEC elnöke 3 éven keresztül.  Továbbá fontos döntés még, hogy 2014 őszén már egy időben tartják Brüsszelben a két szervezet BT- (műszaki igazgatósági) üléseit, amely kedvező döntés azon tagok számára, amelyek -  mint az MSZT is -  tagjai mindkét szervezetnek.