Orvosi távdiagnosztika

A távoli vidéken élő embereknek olykor nehézséget jelenthet eljutni a megfelelő rendelőintézetbe, szerencsére azonban mára otthonról is elérhetővé vált az orvosi támogatás a betegek számára.

Az International SOS társaság vezetősége szerint ennek megvalósításához szigorú minőségbiztosítási folyamatra van szükség, amelyhez az ISO/TS 13131 Health informatics. Telehealth services. Quality planning guidelines nemzetközi műszaki előírás nyújt nagy segítséget.

Képzeljük el, hogy éppen éjfél van, és magas lázunk van. Bekapcsoljuk a számítógépet és az interneten keresünk orvosi segítséget. Ha rátaláltunk, videokamera segítségével perceken belül tanácsot kaphatunk egy orvostól, aki adott esetben még receptet is fel tud írni. Ezután visszafekhetünk az ágyba, várva a receptünket.

A már létező távdiagnosztika világában az informatika és a telekommunikációs technológia hosszú távon segíti az egészségügyi ellátást, ahol talán a leggyorsabb és a legegyszerűbb az egészségügyi szolgáltatások elérése. A távolság nem akadály, hiszen ezt a fejlett technológia könnyedén áthidalja.

További információ

Csík Gabriella
2016. szeptember