Öntözés kezelt szennyvízzel

2050-re a Föld lakossága elérheti a 9 milliárdot és a túlnépesedés, a klímaváltozás, illetve a környezetszennyezés eredményeként vízhiány, élelmiszerhiány, talajpusztulás, egészségügyi kockázat stb. léphet fel.

Hogyan segíthet itt a szennyvíz?

Közvetlenül, kezelés nélkül sehogy, mivel a szennyvíz visszajuttatása a természetbe környezetkárosító, így nem hogy segítené, hanem tovább is rontja a talaj és a vizek minőségét.

Ugyanakkor a kezelt szennyvíz megfelelő felhasználásával csökkenthető az édesvíz-felhasználás és a műtrágya-felhasználás, pl. a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban. Ennek jelentőségét felismerve a Nemzetközi Szabványügyi Szervezeten (ISO-n) belül megalakult az ISO/TC 282 A víz újrahasznosítása műszaki bizottság, amely az alábbi albizottságokat (SC-ket) hozta létre azzal a céllal, hogy segítse a víz újrahasznosítását és egységes nemzetközi szemléletet alakítson ki a felhasználással kapcsolatban.

ISO / TC 282 / SC 1

A kezelt szennyvíz öntözési célú felhasználása

ISO / TC 282 / SC 2

A víz újrahasznosítása városi területeken

ISO / TC 282 / SC 3

A víz-újrahasznosítási rendszerek kockázatának és teljesítőképességének értékelése

ISO / TC 282 / SC 4

Ipari vizek újrahasznosítása

Az albizottságokat tartalmazó linkekre kattintva tájékozódhat a kidolgozott és a kidolgozás alatt lévő szabványokról.

Amennyiben a bizottság vagy az albizottságok valamelyike felkeltette érdeklődését, jelezze a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Csík Gabriella
2017. június