Nemzetközileg szabványosított daruzási karjelzések

Megjelent a daruzás karjelzéseire vonatkozó új nemzetközi szabvány és magyar nyelvű változatának tervezete

Észrevette már, hogy a világ különböző pontjain ugyanazok a karjelzések mást és mást jelentenek? Ugyanazon karjelzések különböző értelmezése megnehezíti az emberek közötti kommunikációt és a félreértések következménye akár súlyos baleset is lehet. A megfelelő kommunikáció érdekében az ISO/TC 96 Daruk nemzetközi műszaki bizottság SC 5 Használat, működtetés és karbantartás albizottsága kidolgozta az ISO 16715:2014 Daruk. Karjelzések a daruzáshoz című nemzetközi szabványt, amelynek magyar nyelvű változatának tervezete már megvásárolható a Magyar Szabványügyi Testületnél (MSZT).

E nemzetközi szabvány kidolgozásának egyik fő célja volt – az egyedi nemzeti jelzések lecserélése nélkül – egy olyan egységes karjelzésgyűjtemény összeállítása, amely több ország egyedi jelzéseit tartalmazza.

A szabvány szerinti karjelzések alkalmazása segíti a világ bármely építkezésén dolgozó, különböző nemzetiségű emberek egységes kommunikációját, ezzel elkerülve az esetleges félreértéseket. A versenyképesség és a munkavégzés biztonságának növelése érdekében az MSZT 2014. december 1-jén közzétette a nemzetközi szabvány magyar nyelvű változatának tervezetét, amely a magyar nyelvű nemzeti szabványként való bevezetés első lépése.

Amennyiben szeretné jobban megismerni az alapvető nemzetközi karjelzéseket és azok jelentését, az ISO 16715:2014 magyar nyelvű változatának tervezetét (amely a magyar mellett az eredeti angol szöveget is tartalmazza) megvásárolhatja az MSZT szabványboltjában vagy webáruházában.

Az MSZ/T ISO 16715:2014 Daruk. Karjelzések a daruzáshoz című szabványtervezet véleményezésére 2014. április 24-ig van lehetőség. A forrásszabvány tartalmával nem ellentétes helyesbítő, módosító indítványokat és észrevételeket megfelelő indoklással a Magyar Szabványügyi Testülethez (Budapest VIII., Horváth Mihály tér 1., levélcím: Budapest 9., Pf. 24, 1450, telefon: 456 6839, telefax: 456-6841, e-mail: szabvtit@mszt.hu) lehet benyújtatni.