Magyar együttműködéssel újabb nemzetközi szabvány jelent meg illóolaj témakörben

Ahogy korábban már beszámoltunk, az MSZT/MB 616 Illóolajok nemzeti szabványosító műszaki bizottság kezdeményezésére jelent meg az új kiadású ISO 19332:2007 Kék kamillaolaj [Chamomilla recutita (L.) Rauschert syn. Matricaria chamomilla auct.], a korszerűsített ISO 8896:2016 Konyhakömény (Carum carvi L.) -olaj és az új kiadású ISO 13171:2016 Szurokfű [Origanum vulgare L. subsp. hirtum (Link) letsw] -olaj című nemzetközi szabvány. A szabványok magyar nyelven is beszerezhetőek.

Az MSZT/MB 616 bizottság utolsó nemzetközi projektjeként, a tavaly novemberben megjelent ISO 19817:2017 A timol-típusú kakukkfűből (Thymus vulgaris L. és Thymus zygis L.) készült illóolaj című nemzetközi szabvány elkészítésében a spanyol projektvezetővel szoros munkakapcsolatban állt az Illóolaj nemzeti műszaki bizottság elnöke, Fodor Csaba, aki mint társprojektvezető működött közre. Ez a szabvány visszavonta a korábbi, ISO 14715:2010 Spanyol típusú, timol-tartalmú kakukkfűből [Thymus zygis (Loefl.) L.] készült illóolaj című nemzetközi szabványt.

A magyarországi részvétellel készült szabványban a főként Lengyelországban, Magyarországon és Németországban termesztett Thymus vulgaris L., valamint főként Spanyolországban és Portugáliában termesztett Thymus zygis L. gyógynövény virágzatából vízgőz-desztillációval előállított kakukkfűolaj paraméterei egyetlen nemzetközi szabványban szerepelnek, növelve ezzel a nemzetközi piaci elismerést és részesedést. Mindkét botanikai faj egy szabványba foglalásáról az ISO/TC 54 bizottságon belül a szakmai vita hosszú éveken át folyt, de kompromisszumos megoldás született. Nem utolsó sorban a kiadott, új nemzetközi kakukkfűolaj-szabványt sikerült összhangba hozni az Európai Gyógyszerkönyv (European Pharmacopoeia) 8. kiadásában említett kakukkfűolaj követelményeivel, amely alátámasztotta a magyar érveket, miszerint a két botanikai fajból gyakorlatilag azonos minőségű timol-típusú kakukkfűolajat lehet előállítani. A nemzetközi szabvány kidolgozása során az elmúlt években kiváló együttműködés alakult ki az AENOR-ral (Spanyol Szabványügyi és Tanúsítási Egyesülettel), amely ellátja az ISO/TC 54 Illóolajok műszaki bizottság titkárságát.

Az ISO 19817:2017 nemzetközi szabványt a gyártók, a kereskedelmi vállalatok és a vevők is alkalmazhatják, mivel a kakukkfűolaj minőségi paramétereit (megjelenés, szín, illat, relatív sűrűség, törésmutató, optikai forgatóképesség, főbb komponenseinek elfogadott összetételi tartománya stb.)részletesen tartalmazza, valamint az illóolaj azonosításának céljából a mellékletben a kakukkfűolaj jellemző gázkromatográfiás kromatogramjai is szerepelnek. A szabvány alkalmazása kellő garanciát nyújt a kereskedelmi lánc minden szereplőjének arra vonatkozóan, hogy állandó, kiváló minőségű termékhez juthassanak, ill. ilyen terméket tudjanak piacra bocsátani.

Az MSZT tervezi az ISO 19817:2017 szabvány magyar nyelvű megjelentetését, amelyhez várjuk támogatók és szakértők jelentkezését, akik aktívan részt kívánnak venni az MSZT/MB 616 Illóolajok nemzeti szabványosító műszaki bizottság munkájában.

Érdeklődés esetén a nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetésére, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Az említett szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, a nemzeti szabványok az MSZT webáruházon keresztül is beszerezhetők.
Kurucz Csilla
2018. január