Napfényből kevert energiakoktél, avagy a napenergia-rendszerek szabványosítása

Felidézve az éppen elmúlt nyarat, az indián nyár melengető sugarait élvezve (már amikor nem esik) gondoljunk csak arra, hogy a napelemek voltaképpen energiakoktélt készítenek energiára szomjas világunk számára a napenergia-rendszereknek köszönhetően.

Az elektromágneses sugárzást közvetlenül villamos energiává alakító napelem (fotovillamos eszköz) a megújuló energiaforrások leginkább környezetbarát formája. Nem igényel hatalmas környezetátalakító és romboló beruházásokat, mint a vízerőművek, nincs környezeti terhelése, mint a szélerőművek zaja, nem merül fel az „enni vagy közlekedni" kérdés, mint a növényi olajokból nyert üzemanyagoknál. A napenergia korlátlan és hatalmas mennyiségben áll rendelkezésre, villamos energiává alakítása semmilyen környezetszennyezéssel nem jár. Ezek miatt nemcsak Európában, de a világon mindenütt növekvő igény mutatkozik a fotovillamos eszközökre, az országok számos ösztönző módszerrel támogatják elterjedésüket.

A napenergia-rendszerek nemzetközi szabványosítását az Amerikai Egyesült Államok vezette IEC/TC 82, Solar photovoltaic energy systems műszaki bizottság végzi. A fejlődés ütemére jellemző, hogy a bizottság eddig 76 szabványt adott ki, és jelenleg 65 szabvány áll kidolgozás alatt, ezekből 54 előzmény nélküli új kiadás! A fotovillamos eszközökre vonatkozó alap- és biztonsági szabványokat az elmúlt tizenöt évben dolgozták ki (IEC 60904, Fotovillamos eszközök szabványsorozat, magyar változata az MSZ EN 60904), és jelenleg a kereskedelmi forgalmazás döntő részét kitevő, földfelszíni alkalmazású, kristályos szilícium fotovillamos modulokra vonatkozó termékszabványok kidolgozása van folyamatban.

E területen 2016-ban megjelent szabványok:

IEC 61215-1:2016 Földfelszíni alkalmazású, fotovillamos (PV-) modulok. A szerkezeti felépítés minősítése és típusjóváhagyás. 1. rész: Vizsgálati követelmények szabványban meghatározzák a földfelszíni fotovillamos modulok tartóssági követelményeit, villamos és hőtechnikai jellemzőit, amelyek biztosítják a különféle klimatikus viszonyoknak való hosszú idejű ellenálló képességet.

Ez a szabvány az IEC 61215-1-1:2016 Kristályos szilícium fotovillamos (PV-) modulok különleges vizsgálati követelményei és IEC 61215-2:2016 Vizsgálati eljárások szabványokkal együtt jelent meg. A sorozat további kidolgozás alatt álló részei az IEC 61215-1-2-től az IEC 61215-1-5-ig, a kadmium-tellurid, amorf szilícium, réz-indium-gallium-szelenid, valamint a hajlékony fotovillamos modulokra vonatkoznak.

Az IEC 62788 szabványsorozat a fotovillamos modulok tokozásának, az első és hátsó tokanyaglapoknak és a lezárásoknak jellemzőire, azok mérésére ad módszereket és irányelveket.

IEC 62788-1-2:2016 Fotovillamos (PV-) modulokban alkalmazott anyagokra vonatkozó mérési eljárások. 1-2. rész: Tokok. A fotovillamos tok- és egyéb polimer anyagok fajlagos térfogati ellenállásának mérése

IEC 62788-1-4 Ed. 1.0 Fotovillamos (PV-) modulokban alkalmazott anyagokra vonatkozó mérési eljárások. 1-4. rész: Tokok. Az optikai áteresztőképesség mérése és a napsugárzás súlyfüggvényével súlyozott foton-áteresztőképesség, sárgulási index és UV levágási frekvencia számítása

IEC 62788-1-5:2016 Fotovillamos (PV-) modulokban alkalmazott anyagokra vonatkozó mérési eljárások. 1-5. rész: Tokok. A tokanyaglapok meghatározott hőmérsékleti feltételek hatására bekövetkező lineáris méretváltozásának mérése

IEC 62446-1:2016 Fotovillamos (PV-) rendszerek. Vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelmények. 1. rész: Hálózatra kapcsolt rendszerek. Dokumentáció, üzembe helyezési vizsgálatok és ellenőrzés

A felsorolt szabványok európai átvételét követően nemzeti szabványként kerülnek bevezetésre.

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

A felsorolt szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Kosák Gábor 
2016. szeptember