Munkahelyi világítás / tartalékvilágítás szabványai magyar nyelven

A CEN kiadta az EN 12464-1 Fény és világítás. Munkahelyi világítás. 1. rész: Belső téri munkahelyek, valamint az EN 1838 Alkalmazott világítástechnika. Tartalékvilágítás című szabványok új kiadását.

 

Az MSZ EN 12464-1:2012  új kiadásban a főbb műszaki változások a következők:

  • a természetes fény jelentőségének figyelembevétele: a világítási követelményeket általában attól függetlenül kell alkalmazni, hogy a világítást mesterséges fény, természetes fény vagy a kettő kombinációja hozza létre;
  • a legkisebb megvilágítás meghatározása a falakon és a mennyezeten;
  • a cilindrikus megvilágítás meghatározása, és részletes tájékoztatás a térbeliség érzékeltetéséről (modellezésről);
  • a megvilágítás egyenletességének feladatokhoz és tevékenységekhez rendelése;
  • a "háttérterület" meghatározása és a világítási követelmények előírása erre a területre;
  • a megvilágítási rácspontok meghatározásának összhangba hozása az EN 12464-2-vel;
  • új fénysűrűségi határértékek megállapítása a képernyős környezetben használt lámpatestekre, a képernyős megjelenítő meghatározásának összhangba hozása az ISO 9214-307-tel.

A belső területek, feladatok és tevékenységek világítási követelményei című 5.3. szakaszt is átszerkesztették. Az előző kiadásban nyolc nagyméretű táblázat tartalmazta a különféle helyiségek és tevékenységek világítási követelményeit, úgymint épületek közlekedési zónái, ipari tevékenységek és szakmák, irodák, kiskereskedelmi létesítmények stb. A táblázatok  tovább voltak osztva a részletes tevékenységek szerint. A jelenlegi kiadásban ezeket a táblázatokat 53 jobban kezelhető táblázatra bontották a korábbi tevékenységi felosztások mentén.

Az MSZ EN 1838:2014  új kiadásban a főbb műszaki változások a következők:

  • A kiemelt helyek megvilágításának felsorolását pontosították és bővítették, valamint a külső megvilágítást is pontosították a biztonságos hely kiterjedtségének megfelelően. A tűzriasztási jelzésadó helyek és az elsősegélynyújtó helyek megvilágítása mára már következetes, tekintet nélkül azok elhelyezésére, és a működtetett készülékekre van meghatározva.
  • A biztonsági jelzések színe és formája a felülvizsgált ISO-formátumnak megfelelően megváltozott.
  • Néhány ország A-eltérése megváltozott.

E szabványok magyar nyelvű változata nagy segítséget nyújt a világítási tervezéssel foglalkozók számára. Az MSZ EN 12464-2:2014 Fény és világítás. Munkahelyi világítás. 2. rész: Szabadtéri munkahelyek című szabvány érvényes kiadása még csak angol nyelven érhető el.

E szabvány magyar nyelven való bevezetésének támogatásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Kosák Gábor           
2016. augusztus