A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerének (MEBIR) tanúsítása az MSZ 28001:2008 (BS OHSAS 18001:2007) és az MSZ ISO 45001:2018 szabványok szerint

 

 

Ajánlatkérő lap

A tanúsítás lépései

Általános Szerződési Feltételek

Számtalan példa bizonyítja, hogy a súlyos balesetek és foglalkozási megbetegedések, illetve az ezekből következő egyéb károk (bírságok, perek, a cég arculatának romlása stb.) megelőzhetők lettek volna, ha a vállalat megfelelően gondoskodik a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek kialakításáról és rendszeres ellenőrzéséről, a dolgozók pedig ismerve kötelezettségeiket, betartják a munkavégzés szabályait.

A balesetekről készült felmérések azt mutatják, hogy a balesetek tényleges költségei messze meghaladják a sérülésekkel járó költségeket, melyeket a biztosító adott esetben megtérít. A biztosítatlan költségek becsült értéke a sérülésekből és betegségekből fakadó költségek ötszörösétől ötvenszereséig terjedhet.

Az MSZ 28001 és MSZ ISO 45001 szabványok meghatározzák a munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerének követelményeit annak érdekében, hogy egy szervezetnél lehetővé váljon a kockázatok kézben tartása és a működés javítása. 
A szabványokat minden olyan szervezet alkalmazhatja, amely elhatározza, hogy munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszert hoz létre a munkavállalók és más, olyan érdekelt felek kockázatainak megszüntetésére vagy a lehető legkisebb mértékűre való csökkentésére, akik ki vannak téve a szervezet tevékenységeivel kapcsolatos munkahelyi, egészségvédelmi és biztonsági kockázatoknak.
A szabványokat a szervezetek önként alkalmazhatják, ezáltal is jelezve elkötelezettségüket a munkahelyi egészségvédelem és biztonság folyamatos fejlesztése iránt, nem feltétel azonban, hogy ez egyszerre valósuljon meg a tevékenység egész területén. A kialakított rendszer megfelelő működését a rendszeres auditok segítik, amelyek információt szolgáltatnak a vezetés számára.

A MEBIR könnyen integrálható az MSZ EN ISO 9001 szerinti minőségirányítási és az MSZ EN ISO 14001 szerinti környezetközpontú irányítási rendszerrel.

Miért érdemes a munkavédelmi követelmények teljesítéséhez a MEBIR-t (munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszert) alkalmazni?

 • Rendszerelvű megközelítést ad a munkavédelmi problémák megoldásában.
 • Segít a jogszabályi megfelelés elérésében.
 • Csökkenti költségeket, a balesetek számát és súlyosságát.

Mely szervezeteknek érdemes a munkavédelmi követelmények megvalósításához a MEBIR-t alkalmazni?

Azon szervezeteknek, amelyek:

 • munkavédelmi tevékenységüket szabályozni kívánják;
 • integrált irányítási rendszer kialakítására törekednek;
 • vállalati kiválóságra törekedve rendszerszemlélettel kívánják a munkahelyi problémákat kezelni;
 • a munkahelyi problémák megelőzésére, a meglévő gondok megszüntetésére; mérséklésére és ezen keresztül a munkavédelmi teljesítmény javítására, tökéletesítésére törekednek.

Főbb változások az MSZ ISO 45001:2018-ban

 • High Level Structure (HLS): közös szerkezet a többi irányítási rendszerszabvánnyal, így könnyebben integrálható más menedzsment rendszerekbe (pl. ISO 9001, ISO 14001).
 • Új szakkifejezések (pl. munkavállaló, vállalkozó)
 • Vezetői felelősség, szerepvállalás: felső vezetőség átfogóbb felelőssége
 • Lehetőségek meghatározása
 • Kockázat alapú gondolkodásmód erősítése
 • Jogszabályi és egyéb követelmények szervezetre való vonatkozásának meghatározása
 • Szervezet környezetének, az érdekelt felek szükségleteinek, elvárásainak megértése
 • Kihelyezett funkciók és folyamatok felügyelete

Az áttéréssel kapcsolatos útmutatónk az alábbi linken található:
http://www.mszt.hu/web/guest/1113

Mit kell tennie, ha ügyfelünk szeretne lenni?

Ha érdekli ajánlatunk, elérhetőségeinken minden információt megkap tanúsítási menedzsereinktől, és ha elhatározása egyértelmű, kérjük, töltse ki ajánlatkérő lapunkat, majd juttassa el hozzánk. Örömmel üdvözöljük ügyfeleink között, és válaszul testre szabott ajánlatot küldünk.

Kapcsolattartók:

Kéki Zsuzsanna, főosztályvezető
tel: 06 1 456-6929
e-mail: zs.keki"kukac"mszt.hu

Rádi-Juhász Brigitta, tanúsítási menedzser
tel: 06 1 456-6930
e-mail: b.juhasz"kukac"mszt.hu