MOL-MSZT szabványosítási konzultáció

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. az MSZT megalakulása óta (1995 – új szabványosítási rendszer) kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az üzletmenetéhez, illetve az üzemviteléhez szükséges szabványok rendelkezésére álljanak. Ennek érdekében minden évben finanszírozza a számára legfontosabb szabványok kidolgozását, valamint lehetővé teszi munkatársainak a szabványok elérését (online szabványkönyvtár). A szabványosításban rejlő további lehetőségek és a szabványosítási feladatok felmérése és egyeztetése céljából 2014. április 14-én a MOL székházában, a MOL szabványosításban, illetve a szabványok alkalmazásában érintett szakemberei, valamint az MSZT Szabványosítási Titkárság vezetői részvételével sikeres szakmai konzultációra került sor.

Az MSZT Szabványosítási Titkársága – igény szerint – kész minden szervezettel, illetve intézménnyel hasonló célú konzultációra.

A konzultáción szó esett többek között a nemzeti, az európai és a nemzetközi szabványosítás rendszeréről, a szabványok jelöléséről, a szabványok és a jogszabályok kapcsolatáról, a szabványkidolgozás munkafolyamatáról és a hatékony nemzetközi érdekképviselet megszervezéséről. A visszajelzések szerint a résztvevők a konzultáción elhangzottakat szakmai munkájukhoz jól tudják alkalmazni, az információk hasznosnak bizonyultak számukra.

A MOL nem csak felhasználói szinten érintett a szabványosításban, számos európai és nemzetközi bizottságban képviseli a magyar nemzeti érdekeket a MOL által delegált szakértő. Rendkívül fontos, hogy kiemelten a jogszabályokhoz kapcsolódó, az azoknak való megfeleléshez alkalmazott szabványok kidolgozásába Magyarország minél korábban bekapcsolódjon, ne csak passzív felhasználóként kövesse a változásokat.

A magyar vállalatok, szakmai szervezetek érdekeit munkacsoport szinten, a tényleges szabványkialakítási munkában való részvétellel lehet a leghatékonyabban érvényesíteni. Ezzel sok esetben megelőzhetők a követelményváltozásokból adódó komoly anyagi beruházások, költséges befektetések. Hatékony fellépéssel a költségek elkerülhetővé válnak, vagy hatásuk csökkenhet.

Az MSZT-tagság minderre lehetőséget ad és európai viszonylatban is hatékony és hatásos eszköz azon szervezetek számára, amelyek érdekeltek a rájuk vonatkozó előírások kialakításában. Emellett az MSZT-tagság kedvezményekre jogosít szabványok vásárlásakor, tanfolyamok megrendelésekor, valamint teljesen díjmentesen lehetővé teszi az összes szabványosító műszaki bizottságban való részvételt.

Támogatási keretszerződéssel rendelkező kiemelt partnereink részére a fentiekhez hasonlóan, hozzáadott értékként kínálunk igény szerinti, testre szabott konzultációs lehetőséget. Amennyiben már kiemelt partnerünk vagy csak felkeltettük érdeklődését, kérjük, látogasson el a www.mszt.hu weboldalra vagy forduljon munkatársainkhoz.