Módosult a Betonszerkezetek tervezése. 1-1. rész: Általános és az épületekre vonatkozó szabályok nemzeti melléklete

Az MSZ EN 1992-1-1:2004/A1:2016 szabványmódosításban megjelenő, a méretezett átszúródási vasalással ellátott lemezek és alaptestek átszúródási ellenállására vonatkozó
kmax x VRd,c felső korlát értéke a használati tapasztalatok alapján enyhítésre került.

Az MSZ EN 1992-1-1:2004/A1:2016 szabványmódosítás kmax x VRd,c értékben felső korlátot szabott az MSZ EN 1992-1-1:2010-ben meghatározott méretezett átszúródási vasalással ellátott lemezek és alaptestek átszúródási ellenállására (6.4.5. szakasz). A szabványmódosítás az átszúródási vasalás alkalmazásával elérhető legnagyobb teherbírás mértékét korlátozó tényező, kmax, értékére egységesen 1,5-öt ajánl, azonban lehetőséget ad a nemzeti igények szerinti megadásra.

A szabványmódosítás megjelenése óta eltelt idő alatt egyértelművé vált, hogy a kmax = 1,5 túl szigorú feltétel, így a Magyar Mérnöki Kamara Tartószerkezeti Tagozatának kezdeményezésére a kmax értéke enyhébb irányba módosult.

A kmax értéke a módosítás értelmében kmax = 1,5 + Δkmax formában került meghatározásra, így a Δkmax differenciált megadásával a szabványmódosítás különböző kmax értékeket ad meg az alábbi szerkezeti megoldásokra:

  • az átszúródási vasalás a lemez (hajlításból) húzott oldali hálóvasalásnak legalább a belső oldali acélbetétjeit körülfogja;
  • az átszúródási vasalás mind a húzott, mind a nyomott oldali hálóvasalásnak legalább a belső oldali acélbetétjeit körülfogja;
  • zömített fejű csapokból kialakított átszúródási vasalás;
  • a lemez húzott és nyomott oldali vasalása közé helyezett (azok egyik rétegét sem átfogó) átszúródási vasalás, kengyelkosár.

A szabványmódosítás kiegészült egy NB Kiegészítő információk nemzeti melléklettel (tájékoztatás), amely ábrákkal ad segítséget a szerkezeti kategóriák értelmezéséhez.

A változások megtekinthetőek az MSZT honlapján.

A szabványmódosítás megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Bernáth Csaba
2017. május