Mobiltelefonos fizetés és bankolás

A mobiltelefonok napjaink nélkülözhetetlen eszközeivé váltak, melyeket egyre több feladatra tudunk használni. Az egyik leggyorsabban növekvő terület a mobiltelefonos fizetés és bankolás, de ahhoz, hogy ezek a szolgáltatások megfelelően működhessenek, a különböző rendszerek/folyamatok összehangolására és átláthatóvá tételére van szükség. Mindezen kulcsfontosságú szempontok megvalósításához az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) TC 68 Pénzügyi szolgáltatások műszaki bizottsága egy új szabványsorozatot dolgoz ki:

  • ISO/DIS 12812-1, Core banking. Mobile financial services. Part 1: General framework
  • ISO/DTS 12812-2, Core banking. Mobile financial services. Part 2: Security and data protection for mobile financial services
  • ISO/DTS 12812-3, Core banking. Mobile financial services. Part 3: Financial application lifecycle management
  • ISO/DTS 12812-4, Core banking. Mobile financial services. Part 4: Mobile payments to person
  • ISO/DTS 12812-5, Core banking. Mobile financial services. Part 5: Mobile payments to business

Az ISO 12812 sorozat szabványai és műszaki előírásai meghatározzák azokat a közös szabályokat és követelményeket, amelyek lehetővé teszik a szélesebb körű és fejlettebb interoperabilitást a biztonsági szempontok figyelembe vételével. Ezek a dokumentumok meghatározzák az egyes részek/folyamatok alkatelemeit, azok kapcsolatait és a részvevők között betöltött szerepüket.

Az ISO-szabványsorozat várhatóan 2016 végén kerül kiadásra. Ezeket, az ISO által kiadott nemzetközi szabványokat nem kötelező bevezetni nemzeti szabványként, de abban az esetben, ha a gazdaság szereplői igénylik, nincs akadálya nemzeti szabványként való kiadásuknak. Az ISO 12812 sorozat tagjainak nemzeti szabványként való bevezetésével kapcsolatban tájékoztatást kérhet a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

Nagy Gábor
2016. július