Mit vegyünk figyelembe a LED-ek élettartamával kapcsolatban?

Sok tévhit kering a LED-ek élettartamáról, sokan örök életűnek tekintik ezeket a félvezető-alapú fényforrásokat. A helyzet azonban sokkal bonyolultabb.

Első lépésként tisztázni érdemes, hogy mit nevezünk az élettartam végének. Hagyományos izzólámpák esetén egyszerű a válasz; azt a pillanatot, amikor az izzólámpa kiég, a volfrámszál elszakad.

A komoly, megbízható LED-gyártók az IES LM80-as szabványnak megfelelő eljárással 100-as nagyságrendű LED-populációt öregítenek és vizsgálnak. Élettartamnak azt az időt tekintik, amikor a vizsgált LED-populáció adott hányada esetében a fényáram a kezdeti érték 70%-ára csökken. Pl. ha a LED-ek felénél következik be az említett csökkenés, akkor B50-L70 értelmű élettartamról van szó. A jobb minőségű LED-ek élettartama akár az 50 000 órát is elérheti. Természetesen az öregítés nem tarthat 50 000 órát, az ilyen vizsgálatok 6-8 ezer órásak; az ezen időtartam alatt bekövetkezett változások alapján becslik a gyártók a LED-ek várható élettartamát. A konkrét várható élettartam a LED üzemi áramától és üzemi hőmérsékletétől függ, ezért az élettartamot egy görbesereggel adják meg a gyártói termékadatlapok.

Az élettartamot több tényező is befolyásolja. A nagyobb egységteljesítményű LED-eknél a nem kielégítő hűtés okozza a legtöbb meghibásodást. A LED káros „kék" fényét „sárga" színű fénnyé konvertáló fényporkeverék is öregedhet, és a LED kristályszerkezetében vissza nem fordítható változás (kontaktusok leválása, a kristályhibák elmozdulása stb.) következhet be a hő hatására. Mindez erősen függ a gyártási technológiától, így azonos induló fényhasznosítású és egységteljesítményű LED-ek esetén, azonos hűtési körülmények között is lehetnek gyártmányok, melyek csak néhány ezer órát működnek, s mások, melyek több tízezer órán át is használhatók.

Adott minőség esetén a felhasználás körülményei szabják meg az élettartamot. A jó szellőzésű lámpatestbe helyezett LED-fényforrás sokkal tovább marad működőképes, mint egy zárt, rosszul szellőző lámpatestben, ahol a LED nagyon felmelegedhet. Ne feledjük, a melegedés nemcsak a LED-et, hanem a LED tápegységét is igénybe veszi. Hiába lenne működőképes a LED, ha a tápegysége tönkremegy. Ilyenkor nem marad más hátra, mint a fényforrást leadni a legközelebbi gyűjtőponton. A LED-eket, kompakt fénycsöveket és a hagyományos izzókat, fénycsöveket sose dobjuk ki a szemétbe, mindig a használt fényforrások begyűjtési pontjain adjuk le azokat! Ezzel is óvjuk környezetünket közvetlenül a szennyezéstől, és közvetve a fényforrásokból kinyert műanyag, üveg, fém és egyéb anyagok újrahasznosításával!

A fentiekre való tekintettel célszerű, ha a felhasználó tájékozódik, hogy a gyártó – valós mérési adatok alapján – milyen élettartamot garantál a termékre. Ezt követően meg kell határozni, hogy a tervezett felhasználási körülmények között milyen p-n átmeneti hőmérséklet várható. Végül ellenőrzendő, hogy a LED és a környezet közötti hőellenállás a valóságban mekkora. Ez persze a lakossági felhasználótól aligha várható el. Ő csak egyet tehet: kerülje a márka nélküli, gyanúsan olcsó diszkonttermékeket.
LED-fényforrásokkal, LED-lámpákkal kapcsolatos szabványok:

  • MSZ EN 13032-4:2015 Fény és világítás. Fényforrások és lámpatestek fotometriai adatainak mérése és ábrázolása. 4. rész: LED-lámpák, -modulok és -lámpatestek
  • MSZ EN 62560:2013 50 V-nál nagyobb feszültségű, beépített előtétes LED-lámpák általános világítási célra. Biztonsági előírások
  • MSZ EN 62612:2014 50 V-nál nagyobb tápfeszültségű, beépített előtétes LED-lámpák általános világítási célra. Működési követelmények
  • MSZ EN 62776:2015 Fénycsövek helyettesítésére tervezett, két végükön fejelt LED-lámpák. Biztonsági előírások

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Kosák Gábor 
2017. augusztus