Méz- és fűszerpaprikaőrlemény- vizsgálatok

2017. május 1-jén a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával, illetve az MSZT/MB 603 és az MSZT/MB 612 nemzeti szabványosító műszaki bizottságok szakértőinek együttműködésével a következő nemzeti szabványok korszerűsített, új kiadása jelent meg:

  • az MSZ 157:2017 A méz érzékszervi vizsgálata;
  • az MSZ 6950-3:2017 A méz vizsgálata. 3. rész: Mikroszkópos vizsgálat; valamint
  • az MSZ 9681-2:2017 A fűszerpaprika-őrlemény vizsgálata. 2. rész: Érzékszervi vizsgálat.

Míg mindkét érzékszervi szabvány több mint 30 éves előzményszabványai csak a 20 pontos súlyozó faktoros érzékszervi vizsgálatot említették meg, addig az új kiadások jelentősen ki lettek bővítve és további korszerű érzékszervi vizsgálatok is részletesen ismertetése kerültek.

Általánosságban elmondható, hogy a mézvizsgálatok célja a fajtamézek minősítése, megfelelőségük megítélése, ugyanakkor a mézre vonatkozó minőségbiztosítást és minőség-ellenőrzést a 11-3-2001/110 számú Magyar Élelmiszerkönyv előírásai tartalmazzák. Az MSZ 6950-3 a mézek növényi eredetének és földrajzi származásának megállapítására, valamint az erjedés mértékének kimutatására szolgál. Újdonság, hogy az előző kiadás fekete-fehér ábráit helyett, az új kiadás több mint 50 oldal színes ábrát tartalmaz.

A szabványok korszerűsítése az élelmiszeripar területén a Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából évek óta folyamatosan zajlik.

A szabványok részletes ismertetésére a közeljövőben megszervezésre kerülő érzékszervi fórumon kerül sor, ahol a résztvevők a felsorolt szabványokat kedvezményesen vásárolhatják meg. További információt a bizottságok titkárától a cs.kurucz@mszt.hu e-mail-címen kaphat.

Kurucz Csilla
2017. május