Mentorprogram a nemzetközi elektrotechnikai szabványosításban

Az IEC Fiatal Szakemberek (Young Professionals) programja

Az IEC Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (http://www.iec.ch/index.htm) műszaki bizottságaiban a szabványokat alkotó szakemberek hosszú szakmai múlttal rendelkeznek, mely sok esetben idősebb kort is jelent egyben. Nyugalomba vonulásuk után a következő generáció tölti be helyüket. Azonban felgyorsult világunkban, ahol a (nemzetközi) vállalatok egyre hatékonyabb munkaszervezési módszereket alkalmaznak, nem elég passzívan arra várni, hogy a fiatal szakemberek maguktól kapcsolódjanak be a szabványosítási tevékenységbe. Ezt felismerve az IEC létrehozta saját mentorprogramját a fiatal szakemberek támogatására, a szabványosításba való bekapcsolódásuk megkönnyítésére.

Mi az az IEC Young Professionals program?

Az IEC Young Professionals (rövidítve YP) programot a világ új generációs elektrotechnikai szakembereinek és vezetőinek szánták. Célja, hogy növelje részvételüket az IEC-ben. A program egyéves műhelymunkát, felkészítést foglal magában az IEC-n belül. A program haszna a résztvevők és munkáltatóik számára:

  • bevezetés a nemzetközi szabványosítás világába, valamint lehetőség a globális szabványosítás és megfelelőségértékelés jövőjének formálására, az IEC munkájának jobb megértése;
  • a személyi, szakmai kapcsolati háló bővítése, a világ minden tájáról származó fiatalok bevonása nemzetközi szabványosításba;
  • az új technológiák jövőbeli átvételének biztosítása, melynek köszönhetően egy lépéssel szakterületük technológiai élvonala előtt járhatnak, megelőzve a programban részt nem vevő versenytársakat.

Kiknek szól a program?

A program a húszas-harmincas éveik közepén járó, az elektrotechnika, elektronika területén tevékenykedő fiatal vezetők, mérnökök, technikusok számára alakult, akik már rendelkeznek ismeretekkel a szabványokról, vannak tapasztalataik a szabványok alkalmazásával kapcsolatban. A még tanulmányaikat végző fiatalok nem léphetnek be a programba, számukra ott van az Academia nevű IEC-szekció, amely IEC-előadások sorozatát kínálja és hozzáférést biztosít az IEC munkadokumentumaihoz az Academia tagjai számára (http://www.iec.ch/about/globalreach/academia/).

Mikor kezdődik?

Az YP a résztvevők számára egyéves képzést jelent. A fiatal szakemberek programja az évente megrendezett IEC-közgyűlésén tartott workshoppal kezdődik. A résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy a más programba jelentkezettekkel, IEC-tisztviselőkkel és az IEC-ben szakmai munkát végző műszaki szakértőkkel találkozzanak a világ minden tájáról. Megfigyelőként részt vesznek az IEC döntéshozó ülésein, megnyitó és záró eseményeken, több protokolláris rendezvényen, az általuk kiválasztott műszaki bizottsági ülésen.

Az évente megrendezett IEC-közgyűlés, az egész világból összesereglett több mint 1000 résztvevővel, fórum az IEC-menedzsment és az IEC műszaki bizottságok közötti kapcsolatok számára, lehetőség az IEC műszaki bizottságok plenáris üléseinek megtartására. A 2016. évi közgyűlést Frankfurtban, a 2017. évit Vlagyivosztokban tartották, a 2018. évi közgyűlésre Dél-Koreában, Busan városában kerül sor október 9. és 13. között.


A továbbiakban…

Az év folyamán az YP program résztvevői felkérést kapnak arra, hogy megosszák gondolataikat az IEC-vel azokról az IEC-alkalmazásokról és -szolgáltatásokról, amelyek segítségével jobban részt tudnak venni az IEC munkájában. A résztvevők kapcsolatot tarthatnak az IEC-vel és társaikkal a saját fórumukon keresztül. Javaslatokat tehetnek arról, hogy a program miként ösztönözheti a fiatalabb generáció bevonását az IEC munkájába.

Hogyan lehet belépni a programba?

Az IEC nemzeti bizottságok két fiatal szakembert jelölhetnek országukból a programban való részvételre. Magyarországon a Magyar Szabványügyi Testületnél lehet jelentkezni az IEC-közgyűlés kezdetéig, azonban a férőhelyek korlátozottak. A mentorprogram honlapja: www.iec.ch/youngprofessionals. Amennyiben érdeklődnek az YP program iránt, vegyék fel a kapcsolatot Kosák Gábor szabványosító menedzserrel (g.kosak@mszt.hu). A jelölteknek a mentorprogramban való részvétel költségeit, az IEC-közgyűlésre való kiutazás és a szállás költségeit maguknak kell állniuk, az MSZT-nek nem áll módjában anyagi támogatást nyújtani.
A Young Professionals program jelszava: Go ahead. Get ahead – Kezdj bele. Lépj előre!

Forrás: Az IEC honlapja

Kosák Gábor, az MSZT/NB 1 Magyar Nemzeti Elektrotechnikai Bizottság titkára
2018. augusztus