Szabványosítási kezdeményezés a vezető- és mentőkutyák kiképzésének minősítéséről

Európában alakult ki eredetileg a modernkori mentőkutya- és vezetőkutya-mozgalom, most ennek a fontos szolgáltatásnak akarnak az európai szabványosítók egységes követelményeket teremteni.
Az Európai Bizottság az utóbbi években több megbízást (mandátumot) is adott az európai szabványügyi testületeknek, melyekben a hátrányos helyzetű, mozgássérült személyek hozzáférését próbálta elősegíteni különféle szolgáltatásokhoz.
Ezért a Szlovén Vezető- és Mentőkutya Központ kezdeményezte egy új műszaki bizottság létrehozását e témában nemzeti testületénél, s már meg is kezdődött a szavazás a CEN Műszaki Igazgatóságában (CEN/BT). A titkárság működtetésére előzetesen a horvát szabványosítók vállalkoztak.
Amennyiben jóváhagyják, a leendő bizottság szabvány(ok) kidolgozását tervezi az általános kutyakiképzés, a kutyák gondozása, a kutyák állapotának felmérése, a kiképzők szakmai kompetenciája és magatartása területén. A hangsúly a fogyatékkal élőket segítő kutyák kiképzésén lesz.
A témában már létezik két európai szintű szabvány jellegű dokumentum, a CWA 16520:2012 Guide dog mobility instructor. Competences és a CWA 16979:2016 Dog training professionals. Knowledge, skills and competence requirements munkaértekezleti megállapodások. Ezek azonban csak kisebb érdekcsoportok bevonásával készültek, az európai szabvány ezeket összevonná és egész Európára érvényessé tenné.

Néhány javasolt téma, amellyel a szabvány várhatóan majd foglalkozik:

  • a kiképzők szakmai magatartása, kommunikáció, etika és képzettség;
  • a fogyatékkal élő ügyfelek többletigényeinek megismerése;
  • a vakvezető kutyák kiképzése;
  • a kutyák vérmérsékletének és viselkedésének felmérése;
  • a kutyagondozás és állapotfelmérés;
  • az ügyfelek képzése és tájékoztatás;
  • a kezdeti állapotfelmérés.

Ahhoz, hogy ez a bizottság megalakuljon, a CEN-tagok kétharmados többségének meg kell szavaznia a kezdeményezést, majd ezen kívül legalább 5 tagnak aktív szakértőt is kell jelölni a bizottságba a szabványkidolgozási munkára.
Ha az Ön szervezete érintett a fentiekben és részt tudna venni az európai szintű munkában vagy annak véleményezésében, kérjük, keresse meg állásfoglalásával Krantz Domokos főosztályvezető-helyettest a Szabványosítási Titkárságon, a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen, legkésőbb 2016. szeptember 8-ig.

Krantz Domokos
2016. július