A beltéri és/vagy kültéri padlók, lépcsők, falak és mennyezetek burkolása természetes kővel

 A természetes kőből készült termékek leírásával foglalkozó 6 tagú szabványsorozatot a CEN/TC 246 Természetes kövek műszaki bizottság dolgozta ki. Első lépésként az angol nyelvű változatokat tette közzé az MSZT.

Az MSZT az MSZT/MB 116 Kis burkolóelemek, szegélykövek és építőkövek nemzeti szabványosító műszaki bizottság tagjainak közreműködésével kiadta a szabványsorozat két tagjának, az MSZ EN 12057:2015 Természetes építőkövek. Vékony kőlapok. Követelmények és az MSZ EN 12058:2015 Természetes építőkövek. Járólapok és lépcsőburkoló lapok. Követelmények magyar nyelvű változatát.

Mindkét szabvány a 305/2011/EU rendelet alapvető követelményeit támasztja alá és ennek megfelelően jelentősebb műszaki változásokat tartalmaznak az előző kiadásukhoz képest, főként a teljesítményállandóság értékelésével és ellenőrzésével, valamint a ZA melléklettel kapcsolatban, továbbá a mintavétel is kiegészült a helyszíni mintavétellel.

Az MSZ EN 12057:2015 további fontos műszaki változásai az előző MSZ EN 12057:2005-höz képest a következők:

  • a követelmények bővültek az alábbiakkal: tartósság, hőmérséklet és nedvesség ciklikus váltakozásával szembeni ellenállás, súrlódási ellenállás, léghangszigetelés, hővezető képesség, veszélyes anyagok kibocsátása.

Az MSZ EN 12058:2015 további fontos műszaki változásai az előző MSZ EN 12058:2005-höz képest a következők:

  • a névleges vastagság tűrései változtak;
  • a követelmények bővültek az alábbiakkal: tartósság, súrlódási ellenállás, közvetlen léghangszigetelés, hővezető képesség, veszélyes anyagok kibocsátása.

Mely természetes kőből készült termékekre vonatkoznak a szabványok?

Az MSZ EN 12057:2015 az alkalmazási területébe tartozó beltéri (beleértve a zárt tömegközlekedési helyiségeket) és/vagy kültéri padlók, lépcsők, falak és mennyezetek burkolására használt természetes építőkövekből készült vékony kőlapokra határoz meg követelményeket.

Az MSZ EN 12058:2015 az alkalmazási területébe tartozó beltéri (beleértve a zárt tömegközlekedési helyiségeket) és/vagy kültéri padlók és lépcsők (beleértve a lépcsőszegélyeket) burkolására használt természeteskő-lapokra határoz meg követelményeket.

 

Mely termékekre nem vonatkozik a szabvány?

A két szabvány egyike sem vonatkozik ásványi adalékanyagokra és mesterséges műkövekre és nem tartalmaznak előírásokat a beépítésre.

szabványok magyar nyelvű változatait az MSZT 2017. december 1-jével adta ki az ÉMI Nonprofit Kft. támogatásával.

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházban.

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Szendy Csabáné
2017. december