Membrános gázmérők

A CEN/TC 237 Gázmérők műszaki bizottság kidolgozta az EN 1359 Gázmérők. Membrános gázmérők szabvány korszerűsített, új verzióját, amely várhatóan november 1-jén kerül bevezetésre.

A szabvány alkalmazási területe nem változott, továbbra is az egy- vagy kétcsonk csatlakozású, az MSZ EN 437 szerinti 1., 2. és 3. gázcsaládba tartozó éghető gázok térfogatának mérésére alkalmas membrános gázmérőkre alkalmazható, legfeljebb 1 bar üzemi nyomás és legfeljebb 160 m3/h átáramló gázmennyiség, –5 °C és 35 °C közötti környezeti és gázhőmérsékleti hőmérséklet-tartomány feltételek mellett.

Az új kiadásban az alábbi jelentősebb változások történtek:

  • a szabvány összhangba került a mérőeszközökre vonatkozó MID-irányelvvel (2014/32/EU) abban a tekintetben, hogy a megadott mérési hibák azonos előjelűek lettek, és a Qmin vizsgálatára a legkisebb és legnagyobb előírt gázhőmérsékleten is sor kerül;
  • a korrózióvédelemre vonatkozó részeket átszerkesztették;
  • a lakossági gázmérők tartóssági vizsgálatát felülvizsgálták, hogy jobban tükrözze a mérők élettartamát;
  • az elektronikus kijelzővel és a beépített szeleppel rendelkező gázmérőkre intézkedéseket határoz meg, illetve követelményeket ad meg az MSZ EN 16314-ben tárgyalt kiegészítő funkciókra;
  • a szabvány szövege bővült a címkék tapadásvizsgálatával;
  • a B mellékletet átszerkesztették, hogy a beépített gázhőmérséklet-számító egységgel rendelkező gázmérőkre vonatkozó kiegészítő követelmények is bekerüljenek.

Az MSZT várja mindazok jelentkezését, akik a korszerűsített szabvány magyar nyelvű változatának elkészítését támogatnák.

Felvilágosítást ad:
Palkovics Mihály, e-mail-cím: m.palkovics@mszt.hu

2017. október