Sikeres megújító audit a Szent Margit Rendelőintézetben

A Szent Margit Rendelőintézet Nonprofit Kft. 2006 óta rendelkezik tanúsított integrált irányítási rendszerrel és 2013 óta a Magyar Szabványügyi Testület ügyfele. Az óbudai intézetben ez év áprilisában sikeresen lezajlott az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány és a Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok (MEES) kézikönyv 1.0 követelményeinek megfelelő működést bizonyító, megújító tanúsítási eljárás.

A Szent Margit Rendelőintézet Nonprofit Kft. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának tulajdonában működő gazdasági társaság. Feladata Budapest III. kerületében a járóbeteg-szakellátás biztosítása.
Az intézmény hagyományait tiszteletben tartva, elkötelezett a kerületben és számos környező településen élők egészségének megőrzésében és a betegségek megelőzésében, szükség esetén pedig a gyógyításban. Saját szervezésben rendszerszerűen, esetenként pedig partnerként együttműködve részt vállalnak a lehető legtöbb olyan program kialakításában, megvalósításában, amelyek hozzájárulhatnak az egészségtudatos magatartás fejlesztéséhez, az egészséges életmód lehetőségének elsajátításához és fenntartásához. A közfinanszírozott egészségügyi ellátó rendszer által megszabott keretek között közel teljes körű szakorvosi ellátást nyújtanak intézeteikben, beleértve a diagnosztikát és a terápiát egyaránt.
A munkatársak folyamatos képzése, valamint a technikai feltételek fejlesztési lehetőségének tudatos keresése, a betegek fogadásának, komfortérzetének javítása iránti szüntelen igény teszi lehetővé, hogy a lehető legmagasabb szakmai színvonalon képesek nyújtani szolgáltatásaikat.
A betegek szakszerű ellátásában, a betegutak optimalizálásában nélkülözhetetlen, szoros szakmai kapcsolatot tartanak fenn mind az alapellátásban, mind pedig a partnerkórházakban dolgozó kollégákkal.

Az intézet integrált irányítási rendszerének alkalmazási területe:
járóbeteg-szakellátás és egynapos sebészeti szakellátás.
A rendszer erősségei az auditjelentés alapján a következők:

  • Magas szintű szakmai felkészültség, szakmai és minőség iránti elkötelezettség.
  • Az ellenőrzött betegellátó és képalkotó diagnosztikai egységeknél a szakmai folyamatok felügyelete, igényes, magas színvonalú szakmai munka, tiszta, rendezett munkakörnyezet.
  • MIR fejlesztési terv, a belső auditok tervezése, kivitelezése, eredmények hatékony felhasználása a minőségfejlesztésben.
  • Higiéniai tevékenység erősödése, „surveillance" terület bővítése, mikrobiológiai mintavételek gyakorisága, rendszere, betegkövetés, az esetismertetések gyakorlata, az érintett szakterületek bevonása, aktivitása.  A higiénés területhez kapcsolódó indikátorok értékelése, az eredmények hasznosítása.
  • Az éves szakdolgozói oktatási terv teljessége, részletezettsége. Az intézetben folyó gyakorlati oktatások és vizsgák megvalósulása. Belső oktatások gyakorlata.
  • Az orvostechnikai eszközök és mérőeszközök felügyelete.
  • A biztonsági programok rendezettsége, dokumentáltsága.

Az MSZT ezúton is gratulál a Szent Margit Rendelőintézet Nonprofit Kft. vezetőinek és munkavállalóinak a sikeres audithoz, további eredményes munkát kíván a minőségirányítási rendszer működtetéséhez és fejlesztéséhez. A szervezet az új MSZ EN ISO 9001:2015 szabványra való áttérést a 2017-ben esedékes felügyeleti audit során tervezi.

Irányítási rendszerek tanúsításával kapcsolatban kérem, vegye fel a kapcsolatot a Tanúsítási Titkárság főosztályvezetőjével Szalai Líviával vagy a főosztályvezető-helyettesével Kéki Zsuzsannával az alábbi elérhetőségen:

Tel: 06/1/4566-928  cert@mszt.hu

2016. május 9.

Források:

  1. A Szent Margit Rendelőintézet Nonprofit Kft. kézikönyve
  2. 2016. évi auditjelentés